Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Στην Aselsan ανατέθηκε η ανάπτυξη εγχώριων Α/Α συστημάτων


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", η εταιρεία Aselsan υπέγραψε συμφωνία ύψους 718 εκ. δολλαρίων με την τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων χαμηλού και μέσου ύψους.

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι η σύμβαση υπεγράφη από τον επικεφαλής της SSM Μουράτ Μπαγιάρ, τον πρόεδρο της Aselsan Χασάν Μεμίσογλου και τον γενικό διευθυντή Τσενγκίζ Εργκενεμαν. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η υπογραφή της σύμβασης εντάσσεται στην προσπάθεια εθνικοποίησης της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Βάσει της σύμβασης η Aselsan θα αναπτύξει όλα τα απαιτούμενα συστήματα ραντάρ, ελέγχου πυρός, ελέγχου, διοίκησης και επικοινωνίας, καθώς και τις κεφαλές των βλημάτων και τις ζεύξεις δεδομένων. Η επίσης τουρκική εταιρεία Roketsan, θα λειτουργήσει ως υποκατασκευαστής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα διαθέτουν ένα αντιαεροπορικό σύστημα σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής αποτελεσματικότητας. Η ανάπτυξη και παραγωγή των συστημάτων στην Τουρκία θα εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος, ενώ τα κεφάλαια θα παραμείνουν εντός της χώρας”.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται στην Τουρκία η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και αξίζει να γίνει μια μικρή ανδρομή: Από το 2007-2008 είχαν εκδοθεί προκηρύξεις διαγωνισμών για δύο διακριτά πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα, το "Τουρκικό Σύστημα Αεράμυνας Μέσου Ύψους" (T-MALADMIS) και το "Τουρκικό Σύστημα Αεράμυνας Χαμηλού Ύψους"(T-LALADMIS).

Η προκήρυξη για το T-LALADMIS αφορούσε την προμήθεια 18 αυτοκινούμενων τεθωρακισμένων αντιαεροπορικών συστημάτων (μαζί με υποστηρικτικό υλικό, ανταλλακτικά κλ.), με δικαίωμα προαίρεσης (οψιόν) για άλλα 27 στο μέλλον. Ως υποψήφια για την κατηγορία αυτή φέρονταν συστήματα SHORADS όπως τα Crotale και Tor M1 που διαθέτει η Ελλάδα. Η προκήρυξη για το T-MALADMIS αφορούσε την απόκτηση ενός τάγματος των τριών αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών, περιλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων, ραντάρ, συστημάτων διοίκησης, ελέγχου επικοινωνιών κλπ. Ως υποψήφια για την κατηγορία αυτή φέρονταν συστήματα που συνδυάζουν βλήματα ενεργού καθοδήγησης ραντάρ και βλήματα υπέρυθρης καθοδήγησης, όπως το ισραηλινό SPYDER (βλήματα Derby και Python-5) ή αντίστοιχο σύστημα της Raytheon (βλήματα AMRAAM και AIM-9X).

Ταυτόχρονα η Aselsan, με ξεχωριστό πρόγραμμα, ανέπτυσσε πρωτότυπο για το πρόγραμμα προμήθειας 42 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων με 14 μονάδες διοίκησης και ελέγχου. Τελικώς ανατέθηκε στην Aselsan, εκτός αυτού του προγράμματος, και η κατασκευή των δύο πυραυλικών συστημάτων, που θέτουν πολύ υψηλότερες απαιτήσεις. Η επιλογή αυτή δείχνει αποφασιστικότητα για την ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας, αλλά και τεχνολογική αυτοπεποίθηση.

Η ως τώρα εμπειρία της Aselsan στον τομέα των Α/Α συστημάτων περιλαμβάνει το ραντάρ έρευνας KALKAN (στην ουσία αντίγραφο του αμερικανικού AN-MPQ-64 Sentinel) με εμβέλεια περί τα 40 χλμ., καθώς και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου HERİKKS που φέρεται σε κλωβούς επί οχημάτων και περιλαμβάνει σταθμούς εργασίας, μέσα επικοινωνιών και διασύνδεση (interface) με διαφόρων τύπων ραντάρ. Από άποψη οπλικού συστήματος, η εμπειρία της Aselsan αφορά κυρίως πυροβόλα, καθώς είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των Α/Α πυροβόλων Oerlikon 35 χιλ των ΤΕΔ με ολοκληρωμένο ΣΕΠ δικής της σχεδίασης (ενώ ταυτόχρονα η ΜΚΕΚ αναβάθμισε τα πυροβόλα για τη χρήση πυρομαχικών AHEAD).

Η εμπειρία της Aselsan με πυραυλικά συστήματα περιορίζεται στην εγκατάσταση Stinger τοποθετημένου σε βάθρο (KMS) σε οχήματα M-113 (σύστημα Atilgan) και Defender (σύστημα Zipkin), και απέχει πολύ από την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πυραυλικού συτήματος μέσου βεληνεκούς. Στον τομέα αυτόν προφανώς προορίζεται να συνεισφέρει σημαντικά η Roketsan, αλλά οι απαιτήσεις των συστημάτων αυτής της κατηγορίας είναι κορυφαίες και δεν είναι βέβαιο αν οι τουρκικές βιομηχανίες μπορούν να ανταποκριθούν. Επομένως κρίνεται πιθανή η συνεργασία με ξένες εταιρείες.

Ασχέτως αυτού, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αυτοπεποίθηση και οι φιλοδοξίες δε λείπουν από τους γείτονες...

http://www.enkripto.com/2011/06/aselsan.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP