Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Επεισόδια σε κηδεία μαχητών του PKK στην Τουρκία


Πολλές χιλιάδες εξοργισμένοι Κούρδοι (για διακόσιες χιλιάδες κάνει λόγο το Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Firat) παρευρέθησαν στις κηδείες τεσσάρων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους υπέστη επίθεση στη διάρκεια της τελετής, στην οποία παρευρίσκονταν περίπου 5.000 άνθρωποι. Οι τρεις αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν και ένας μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή αυτό. Στην διάρκεια των επεισοδίων μια άλλη ομάδα αστυνομικών άνοιξε πυρ στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος.

Ουδείς αστυνομικός ή διαδηλωτής τραυματίστηκε. Η αστυνομία χρησιμοποίησε οχήματα με αντλίες νερού υπό πίεση για να απωθήσει τους διαδηλωτές ούτε προέβη σε συλλήψεις. Η επικήδεια πομπή μετέφερε τα φέρετρα, που ήταν τυλιγμένα με σημαίες του PKK, κόκκινου, πράσινου και κίτρινου χρώματος. "Εκδίκηση, εκδίκηση" και "Μπιτζί Άπο" ("Ζήτω ο Άπο", κατά το προσωνύμιο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιστορικού ηγέτη του PKK που παραμένει φυλακισμένος), φώναζε το πλήθος στην διάρκεια της πορείας.

Επτά αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το στρατό στην ορεινή επαρχία Τούντσελι. Το PKK, που πολλές χώρες θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, είχε κηρύξει κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο του 2010, αλλά απείλησε να την τερματίσει τον Μάρτιο καταδικάζοντας το ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να αποφεύγει τον διάλογο με τους κΚούρδους, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, η σύρραξη με τους κούρδους έχει στοιχίσει τη ζωή πλέον των 45.000 ανθρώπων αφότου ξέσπασε η εξέγερση του PKK, το 1984. Πάντως, άφησε αιχμές, καθώς όπως είπε, "το μισό χρόνο η διοίκηση τον σπαταλούσε, τρέχοντας και προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει υποθέσεις της ΥΠΕ".

PROTO THEMA

-->

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP