Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Αλλαγή στάσης της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ


Συζητήσεις για μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας
Οι αγορές «τιμώρησαν» την τουρκική λίρα επειδή η κυβέρνηση αντιστάθηκε στο πακέτο του ΔΝΤ τη στιγμή που η οικονομία δεχόταν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας ύφεσης.
Η Τουρκία, η οποία είχε αρνηθεί να διαπραγματευθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), φαίνεται να ανοίγει τώρα το δρόμο για συμφωνία.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν επιτελείο του ΔΝΤ αποχώρησε από την Αγκυρα χωρίς συμφωνία για νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η χώρα του των 70 εκατ. κατοίκων θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και χωρίς τα χρήματα αυτά.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θέλησε να δεχθεί περιορισμούς στις δαπάνες που απαιτούσε το ΔΝΤ και οι οποίες θα προκαλούσαν αντιλαϊκές αντιδράσεις εν όψει των ιδιαίτερα κρίσιμων δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου.
Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε πιο συγκαταβατικός. «Φαίνεται πώς θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ μετά τις τοπικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου», είπε σε συνέντευξή του στο τοπικό κανάλι TGRT Haber.
Πιθανή αλλαγή στάσης σηματοδότησε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, αναφέροντας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ότι το ΔΝΤ επιδεικνύει μεγαλύτερη «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες εστιάζουν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές δαπάνες.
Το ΔΝΤ διαπραγματεύεται με την τουρκική κυβέρνηση για περιορισμό των δαπανών για ένα τουλάχιστον εξάμηνο και προσπαθεί να συνδέσει τη συμφωνία με την κατάσταση της οικονομίας, σύμφωνα με αξιωματούχο που ενέχεται στις διαπραγματεύσεις.
Καθώς όμως η τουρκική οικονομία επιδεινώθηκε, οι στόχοι του ΔΝΤ για μείωση των δαπανών έγιναν πιο χαλαροί, γεγονός που επέτρεψε σε Τούρκους αξιωματούχους να δηλώσουν δημοσίως ότι ο διεθνής οργανισμός έχει περιορίσει τις απαιτήσεις του. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος, ενώ η Αγκυρα προβλέπει ανάπτυξη 4%.
Οι αγορές «τιμώρησαν» την τουρκική λίρα τους τελευταίους μήνες, εν μέρει επειδή η κυβέρνηση αντιστάθηκε στο πακέτο του ΔΝΤ τη στιγμή που η οικονομία δεχόταν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας ύφεσης. Χθες, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 10,5%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Οικονομολόγοι ωστόσο ανησυχούν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη στήριξη της λίρας, η κεντρική τράπεζα ίσως να μην καταφέρει να μειώσει το επιτόκιο σε μονοψήφιο νούμερο και ίσως να αναγκαστεί ακόμη και να τα αυξήσει για να αποφύγει πληθωρισμό.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP