Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση για το Διεθνές Δικαστήριο


Στις εσωτερικές σελίδες της Αksam και με τον τίτλο «Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση για το Διεθνές Δικαστήριο» αναφέρεται ότι αποκαλύφθηκε πως η Άγκυρα είχε κάνει στην Ελλάδα πρόταση για «προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο» για την επίλυση του θέματος του Αιγαίου, αλλά η Αθήνα απέρριψε την άποψη αυτή, την οποία υποστήριζε επί χρόνια, όταν η πρόταση προήλθε από την Τουρκία.

Η εν λόγω εξέλιξη σημειώθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 2008, όταν δεν προέκυψε αποτέλεσμα από τον 41ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κων/πολη.

Η Ελλάδα, κατά την ανωτέρω συνάντηση, πρότεινε να γίνει προσφυγή μόνο για το θέμα ? όπως γράφει η εφημερίδα ? των «χωρικών υδάτων», για να πάρει από την Τουρκία απάντηση που δεν περίμενε.

Η Άγκυρα είπε ότι αποδέχεται την πρόταση, αλλά πρότεινε αυτό να γίνει όχι μόνο για τα χωρικά ύδατα, αλλά υπό μορφή πακέτου, που θα συμπεριλαμβάνει «την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, το FIR, τις νησίδες και τις βραχονησίδες, που μεταβιβάστηκαν με συμφωνίες, τις παρακείμενες περιοχές, τις περιοχές ΑΟΖ και τους τομείς θαλάσσιας αρμοδιότητας».

Ένα μήνα αργότερα, η Αθήνα απάντησε αρνητικά στην Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι το μοναδικό υφιστάμενο πρόβλημα είναι «η υφαλοκρηπίδα» και ότι μπορεί να γίνει ενέργεια για το θέμα αυτό.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP