Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ


Η Vatan στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η αγορά πυραύλων ανήκει στην αρμοδιότητα των ΤΕΔ» γράφει ότι χθες ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, Οζουγκεργκίν, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, στην ερώτηση «εάν αποτελεί σύμπτωση η ματαίωση του σχεδίου τοποθέτησης της πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ», ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, στις οποίες επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ των δύο αυτών θεμάτων, διαψεύδοντας πληροφορίες, ότι η αγορά συγκεκριμένων αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία πραγματοποιείται για το ενδεχόμενο αυτό.


Ο ίδιος, απαντώντας και στην ερώτηση «εάν η αγορά των πυραύλων έρχεται σε αντίφαση με την πολιτική της Τουρκίας περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της», είπε ότι το θέμα της αγοράς πυραύλων και οπλικών συστημάτων, αλλά και το θέμα του εκσυγχρονισμού τους, ανήκει εξ ολοκλήρου στη σφαίρα αρμοδιοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων [ΤΕΔ]. Χαρακτηριστικά δε, ανέφερε: «Για εμάς, σε επίπεδο προθέσεων, στόχων και σχέσεών μας με τους γείτονες, ισχύει η έννοια περί μηδενικών προβλημάτων. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να αναζητείται κάποια αντίφαση μεταξύ των δύο αυτών θεμάτων».

Ο ίδιος, απαντώντας και σε ερώτηση αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων και την εξουσιοδότηση της Βουλής, η οποία λήγει στις 17 Οκτωβρίου, είπε: «Το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τ/ΥΠΕΞ, αλλά της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το θέμα αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία και στην κυβέρνηση, η οποία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αποφασίσει περί του πρακτέου, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τόσο του Προεδρικού όσο και του Γενικού Επιτελείου.

Στα παρασκήνια εκφράζεται η άποψη ότι ο Στρατός τάσσεται υπέρ της παράτασης της εξουσιοδότησης, «έστω και αν αυτή δεν χρησιμοποιηθεί». Παράλληλα, Υπουργοί και αρμόδιοι του ΑΚΡ σε ανάλογες ερωτήσεις απαντούν ότι το θέμα «δεν έχει έρθει ακόμη στην ημερήσια διάταξη», αποφεύγοντας έτσι να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP