Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η Τουρκία αρνείται την παρενόχληση του ελικοπτέρου της FRONTEX.....


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Today’s Zaman με τίτλο «EU denies Turkey harassed Frontex helicopters», η Ε.Ε. απέρριψε τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι η Τουρκία παρενόχλησε ελικό-πτερο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, το οποίο μετείχε σε επιχείρηση δίωξης παράνομων μετανα-στών. Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Amadeu Altafaj Tardio, το ελικό-πτερο της Frontex «ουδέποτε παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο» και «ουδέποτε απειλήθηκε από τις τουρκικές Αρχές». Η ελληνίδα ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη ισχυρίστηκε ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ποσειδών 2009» με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ελικόπτερο της Frontex δέχθηκε απειλές από τουρκικό ραντάρ, ενώ παρακολουθούσε σκάφος, το οποίο μετέφερε λαθρομετανά-στες κοντά στο ελληνικό νησί Φαρμακονήσι. Ταυτόχρονα, στην περιοχή, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, εθεάθη τουρκικό περιπολικό σκάφος.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. διευκρινίζει ότι αποκλειστική αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου είναι η περιπολία εντός ελληνικού εναερίου χώρου με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι «το τουρκικό ραντάρ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πιλότο του ελικοπτέρου, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό, εξαιτίας διαφορετικών συχνοτήτων ασυρμάτων». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν προσέθεσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για μια κοινή επιχειρησιακή συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων και ότι η Τουρκία είχε ενημερωθεί από την Ε.Ε. για την επιχείρηση «Ποσειδών 2009».

Στην ίδια είδηση αναφέρεται επίσης σύντομο δημοσίευμα της Hurriyet Daily News με τίτλο «EU Com-mission refutes Greek allegation».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP