Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλαγή στη στάση της τ/κ πλευράς στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας


Τη δεύτερη τους συνάντηση στο πλαίσιο της β` φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν σε επίσπευση της διαδικασίας και συνάντησή τους δις ανά εβδομάδα.

Η σημερινή συνάντηση άρχισε με μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ στην παρουσία των συμβούλων τους, Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, η οποία διήρκησε μία ώρα και 30 λεπτά.

Οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, συνέχισαν σήμερα τη συζήτηση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η προκαθορισμένη για τις 2 Οκτωβρίου συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη αναβάλλεται και αντί αυτής, είπε ο κ. Ζεριχούν, θα γίνουν συναντήσεις στις 7 - 8 Οκτωβρίου και στις 14 - 15 Οκτωβρίου. Αποφασίστηκε να επισπευτεί η διαδικασία, είπε ο κ. Ζεριχούν και χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως θετική.

Μέχρι τώρα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντιόνταν μία φορά την εβδομάδα, ενώ τώρα αυξάνεται η εβδομαδιαία συχνότητα των συναντήσεών τους σε δύο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο οι συνομιλίες.

Μετακίνηση στο θέμα της Εκτελεστικής Εξουσίας διαπιστώνει ο Δ.Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μετακίνηση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι νέες αναθεωρημένες προτάσεις για το θέμα της διακυβέρνησης θα δοθούν στους ειδικούς για περαιτέρω επεξεργασία.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση μάλλον θα συζητηθεί το περιουσιακό.

''Είχαμε κατ' ιδίαν συνάντηση. Ηταν σύντομη η συνάντηση διότι αναχωρώ για τις Βρυξέλλες. Εχουμε αποφασίσει οι προτάσεις που δόθηκαν και από τις δύο πλευρές για το θέμα της διακυβέρνησης, νέες αναθεωρημένες προτάσεις, να δοθούν στους ειδικούς να τις επεξεργαστούν περαιτέρω'', είπε.

Ανέφερε ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου αναβάλλεται ''για ευνόητους λόγους'', προσθέτοντας ότι θα γίνουν συναντήσεις στις 7, 8, 14 και 15 Οκτωβρίου. ''Θα κάνουμε δύο συναντήσεις κάθε εβδομάδα και θα δούμε αν μπορούμε και περισσότερες'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ερωτηθείς εάν οι νέες προτάσεις φέρνουν τις θέσεις των δύο πλευρών πιο κοντά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''είναι βελτιωμένες, εν πάση περιπτώσει, οι προτάσεις''.

''Υπάρχει μετακίνηση από την τουρκική πλευρά στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Σε παρατήρηση ότι έγινε λόγος για εκλογή από τη Γερουσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''έχουμε τις απόψεις μας, τις οποίες θα συζητήσουμε, εν πάση περιπτώσει, και τις επιφυλάξεις μας, βεβαίως''.

''Εχουμε διαφορετική άποψη εμείς. Θέλουμε να εκλέγεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος από το λαό'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν οι αναθεωρημένες προτάσεις είναι αυτές της προηγούμενης συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ''Ασφαλώς, ναι. Σήμερα απλώς κουβεντιάσαμε για τη διαδικασία και βεβαίως ανταλλάξαμε απόψεις, σε φιλικό πνεύμα, ευρύτερα''.

Σε ερώτηση εάν θα συζητηθεί το περιουσιακό στην επόμενη συνάντηση, αφού οι προτάσεις για τη διακυβέρνηση θα παραπεμφθούν στους ειδικούς για επεξεργασία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ''Νομίζω, ναι''.

Σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο και ερωτηθείς εάν, με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό πλαίσιο εντός του οποίου να κινηθεί η ε/κ πλευρά μέχρι το Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ''Θα προσπαθήσω, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό, χωρίς βεβαίως να παραβιάζω και αρχές ή και δεσμεύσεις της ε/κ πλευράς μέχρι σήμερα πάνω στη διαδικασία των συνομιλιών και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού''.

Σε ερώτηση για αναφορές στα πρακτικά της συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν σχολιάζει πρακτικά και εξέφρασε ''λύπη'' για κάποια πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

''Εάν υπάρχουν πρακτικά, όπως παρουσιάζονται, υπάρχουν βεβαίως σημαντικά πράγματα τα οποία εμένα με ανησυχούν και πρέπει να εκφράσω τη λύπη μου'', κατέληξε.

Δηλώσεις Ταλάτ μετά τη συνάντηση

Εκτίμηση των αναθεωρημένων προτάσεων που κατατέθηκαν για το θέμα της διακυβέρνησης έγινε κατά τη σημερινή, δεύτερη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο του β’ γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αποφάσισαν όπως παραπέμψουν τις προτάσεις για μελέτη στους βοηθούς τους, αλλά και σε ειδικούς για ''να προσπαθήσουν να στήσουν γέφυρες μεταξύ των δύο προτάσεων, εάν είναι δυνατόν''.

Ανέφερε επίσης ότι αποφάσισαν να επιταχύνουν τις συναντήσεις τους γι' αυτό θα συναντηθούν στις 7, 8, 14 και 15 Οκτωβρίου ενώ η συνάντηση στις 2 Οκτωβρίου αναβάλλεται.

Η σημερινή συνάντησή τους, είπε, ήταν σύντομη γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, την έκπληξη του για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα, πάνω στις προτάσεις του ιδίου στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την εκτελεστική εξουσία, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Ταλάτ σχολίασε τις αντιδράσεις και την κριτική για τις προτάσεις που κατέθεσε, λέγοντας πως παρόμοιες προτάσεις τέθηκαν στο τραπέζι και στο παρελθόν.

Ο κ. Ταλάτ, εξήγησε ότι οι προτάσεις του δεν παραβιάζουν την πολιτική ισότητα, προσθέτοντας πως κάποιοι κύκλοι στα κατεχόμενα, φοβούνται και τη σκιά τους, και πως όλοι οι ισχυρισμοί, όπως χαρακτήρισε την κριτική που του ασκούν, είναι αβάσιμοι.

Ο κ. Ταλάτ είπε πως οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα εργαστούν μαζί ώστε να δημιουργήσουν, όπως ισχυρίστηκε, ένα συνεταιρικό κράτος και αυτό πρόσθεσε πρέπει να το γνωρίζουν όλα τα τ/κ πολιτικά κόμματα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε εξάλλου πως έχουν γίνει διαβουλεύσεις με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να ζητά την άδεια της Τουρκίας για κάθε πρόταση που καταθέτει, καθώς, όπως είπε, είναι ενήμερος για το τι θεωρεί αποδεκτό η Τουρκία.

Όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε πως μια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνον εάν συζητηθεί το ζήτημα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τις δύο κοινότητες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP