Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Παραδόθηκε το πρώτο τουρκικό F-16 Βlock 50+


Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε από τα ελληνικά ΜΜΕ η τελετή παράδοσης του πρώτου F-16 Βlock 50 plus στην Τουρκική πολεμική Αεροπορία που έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας. Στην τελετή έδωσαν το παρών ο Τούρκος ΥΠΑΜ Γκιονούλ, ο γγ Αμυντικής Βιομηχανίας Μουράντ Μπαγιάρ, ο τούρκος Α/ΓΕΑ Αμπιντίν Ουνάλ , ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΑΙ, απόστρατος Μεχμέτ Γιαλτσίν Καβα, ενώ απο πλευράς ΗΠΑ παρέστη στην τελετή ο πρέσβης Φράνσις Ριτσαρντόουν.

Το πρώτο εκ των 30 νέων α/φ συναρμολογήθηκε απο την ΤΑΙ στην Άγκυρα, με τους κινητήρες να προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της ΤUSAS στο Δορύλαιο (Εσκισεχίρ). Τα 30 νέα μαχητικά της ΤΗΚ είναι ανάλογων δυνατοτήτων με τα F-16 Block 52+ Advanced της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία ήδη αξιοποιούνται απο την 116 ΠΜ. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ Μαίου 2011 και Δεκεμβρίου 2012.

Η παράδοση του πρώτου F-16 Βlock 50+ σηματοδοτεί για την ΤΗΚ την είσοδο σε μια νέα φάση αναδιάταξης μονάδων και προσωπικού, εφόσον την ίδια στιγμή τρέχει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των παλιότερων α/φων σε επίπεδο CCIP. Ένας σημαντικός αριθμός F-16 θα είναι ανά πάσα στιγμή εκτός για λόγους αναβάθμισης εκτός της προγραμματισμένης συντήρησης. Ακόμα και αν η προγραμματισμένη συντήρηση συνδυασθεί με την αναβάθμιση σε επίπεδο CCIP, το χρονικό διάστημα που κάθε α/φος θα παραμείνει στο υπόστεγο, θα είναι μεγαλύτερο του κανονικού.

Η "τρύπα" αυτή θα καλυφθεί σε ένα ποσοστό από τα 30 F-16 Block 50+ τα οποία έχουν αρχίσει να παραδίδονται, με το τελευταίο να αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2012. Το χρονικό διάστημα για να καταστεί τουλάχιστον μία Μοίρα Β50+ επιχειρησιακή υπολογίζεται στο εξάμηνο.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η ΤΗΚ αναβάθμισε 16 μη εκσυγχρονισμένα F-4E σε επίπεδο Simsek ώστε να διατηρήσει 1 Μοίρα σε υπηρεσία, ακριβώς για να καλυφθούν αυτά τα κενά στην συνολική δύναμη μαχητικών, έως ότου παραδοθούν τα καινούρια Β50+ και τα CCIP. Το ίδιο έγινε και με τα RF-4E που επίσης αναβαθμίστηκαν.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η απέναντι πλευρά, εκτός από το να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και ταυτόχρονα να βοηθά την εγχώρια οικονομία της, διαθέτει κι ένα επιχειρησιακό minimum δυνάμεων ώστε να μπορεί ν' ανταπεξέλθει σε θερμό επεισόδιο ή και κρίση, διαθέτοντας τις απαραίτητες αεροπορικές δυνάμεις. Η παρ' ολίγο κρίση των προηγούμενων ημερών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον καιρό που η Ελληνική πολιτική ηγεσία είναι απασχολημένη με άλλα ζητήματα και οι διερευνητικές επαφές των επιτροπών Σινίρογλου-Ζέππου έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε λύση πακέτο για τα Ελληνοτουρκικά, η Τουρκία δεν διστάζει να βγάλει σχεδόν το σύνολο των ναυτικών της δυνάμεων στο Αιγαίο και να βάλει τις βάσεις για ένα θερμό επεισόδιο.

Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας δηλαδή. Είναι προφανές ότι ακόμα και η πολιτική κατευνασμού δεν πρόκειται να τους ικανοποιήσει, παρά τις αφελείς δοξασίες τις Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που φαίνεται να πιστεύει στα παραμύθια.

http://www.enkripto.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP