Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο κ. Μπαγίς επιτέθηκε στην ΕΕ με το πρόσωπο στραμμένο στην ανατολή!


Στο Αuschwitz, ο Τούρκος Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα την 1η Φεβρουαρίου επέκρινε την Ε.Ε για τις ρατσιστικές ιδεολογίες οι οποίες έχουν αρχίσει να αναδύονται στο εσωτερικό της ενώ δεν δίστασε μάλιστα να τις παρομοιώσει με εκείνες που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1930. Παράλληλα, ξεχνωντας να σημειώσει ότι η Τουρκία παρέμεινε στη διάρκεια του πολέμου φιλική προς τη ναζιστική Γερμανία, έσπευσε να σημειώσει ότι μόνη λύση στο δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε είναι η ένταξη της Τουρκίας. Αλλά η ουσία είναι ελαφρώς διαφορετική.

Οι σχέσεις γενικώτερα, κι όχι μόνο οι διαπραγματεύσεις, Ε.Ε. – Τουρκίας είναι στην ουσία παγωμένες σαν αποτέλεσμα της απροθυμίας της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε αεροσκάφη και πλοία που προέρχονται από την Κύπρο, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο που έχει υπογράψει η ίδια. Ακόμη η σημερινή Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει αποφασίσει πως για να “είναι πρώτη στο χωριό, παρά δεύτερη στην πόλη” προτιμά να εμφανίζεται σαν το “δημοκρατικό ισλαμικό μοντέλλο” απευθυνόμενη στις μουσουλμανικές χώρες της Μ. Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Αυτό της επιτρέπει να μην “υποκύπτει” στις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ. Δυστυχώς αυτή την επιλογή η σημερινή συγκυρία στον αραβικό κόσμο την ενισχύει και σ αυτό συμβάλλει η αμερικλανικη εξωτερική πολιτική, που υποδεικνύει στις υπό διαμόρφωση νέων πολιτικών θεσμών αραβικές χώρες, να ακολουθήουν το “τουρκικό παράδειγμα”.

Ωστόσο οι δηλώσεις του Υπουργού βρίσκουν αντίλογο στο εσωτερικό της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην Αντιπολίτευση (CHP) , η οποία μέσω εκπροσώπου της,Kader Sevinc, μίλησε για «επιφανειακές δηλώσεις» και για υπεραπλούστευση του φαινομένου της ξενοφοβίας στην Ευρώπης. Ο Egemen Bagis δεν παύει, τέλος, σε δηλώσεις του να τονίζει την θέληση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με τη λογική ότι η Άγκυραςέχει να προσφέρει πολλά στους εταίρους, μεταξύ άλλων στον δημογραφικό τομέα και σε εκείνον της οικονομικής ανάπτυξης, άρα οι Βρυξελλες θα πρέπει να παραβλέψουν όλα εκείνα τα πράματα για τα οποία διαφωνούν.

Ο κ. Μπαγίς δεν είναι ο άνθρωπος που μίλησε τυχαία. Κάνει πράξη τις πολιτικές επιλογές Ερντογάν – Νταβούτογλου. Θα επιμένει να ζητά με δυναμισμό την ένταξη αλλά με όρους που δεν γίνονται δεκτοί από την ΕΕ, ώστε να αποκλειστεί το ερχόεμενο καλοκαίρι ή στα τέλη του 2011 η Τουρκία και να στραφεί στο Ισλαμικό της πολιτικό ακροατήριο (και στους δυτικόφιλους αστούς) με το στεφάνι του μάρτυρα. Αυτό το χρειάζεται ο κ. Ερντυογάν για την αραβική και ασιατική εκστρατεία του…

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP