Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Περί Aysel Zeybek............


Καθώς ο προεκλογικός πυρετός στην Ελλάδα κορυφώνεται, έχει δημιουργηθεί θέμα με την υποψηφιότητα μιας εκ των 14 "Τούρκων" (σ.σ. Μουσουλμάνων) υποψηφίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Πρόκειται για την 30χρονη δημοσιογράφο Aysel Zeybek από την Ξάνθη και μια εκ των νεωτέρων υποψηφίων των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, η οποία αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι αισθάνεται κυρίως Τουρκάλα και ότι είναι περήφανη γι’ αυτό.

Η Zeynek είχε καταστεί αναγνωρίσιμη πολιτική προσωπικότητα στη δυτική Θράκη, όταν κέρδισε την υπόθεση επιστροφής της ελληνικής της ιθαγένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου είχε προσφύγει εναντίον της χώρας.

Οι Αρχές της είχαν αφαιρέσει την ιθαγένεια το 1997 λόγω ενός ταξιδιού της στην Κων/πολη, και έπειτα από τον δικαστικό της αγώνα της επεστράφη η ιθαγένεια το 2001. Σήμερα η Zeybek, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπέρα, απαιτεί οι διαφορές μεταξύ της ?τουρκικής? μειονότητας και της Ελλάδας να μην θεωρούνται εσωτερικό πολιτικό ζήτημα, αλλά να εντάσσονται στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ο κύριος σκοπός μου είναι να προβάλω τα προβλήματα των μειονοτήτων στο Κοινοβούλιο και να βοηθήσω τους Τούρκους, που έχασαν την ιθαγένεια τους χωρίς την θέληση τους», δήλωσε η Zeybek συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα της μειονότητας στην Ελλάδα συνιστά, επίσης, ένα ζωτικό ζήτημα για την Τουρκία, και ότι είχε την πλήρη υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ειδικοί και παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, υπογραμμίζουν ότι τα επιχειρήματα της Zeybek συνιστούν απειλή για την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους πολιτικές απόψεις, και ότι οι ψηφοφόροι αυτοί της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να διολισθήσουν σε πιο εθνικιστικά στρατόπεδα όπως το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., καταλήγει η ανταπόκριση.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP