Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Γκιουλ-Αχματινετζάντ.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σε μια προσπάθεια επίδειξης της δραστήριας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλάχ Γκιούλ, ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψη του στο Ιράν.
Ο τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Γκιουλ θα παραμείνει στο Ιράν για τρεις ημέρες και θα συναντηθεί σχεδόν με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε για περίπου 50 λεπτά με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ. Αμέσως μετά τη συνάντηση στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Γκιούλ υπενθύμισε τις καλές σχέσεις των δυο χωρών και ότι τα τουρκο-ιρανικά σύνορα έχουν διαμορφωθεί από το 1639.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
« Αυτά που συμβαίνουν δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Στην σημερινή εποχή της πληροφορίας, όπου όλοι ενημερώνονται οι απαιτήσεις των λαών, είναι πραγματικές, πρέπει να ακούμε τα αιτήματα των λαών και να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις.
Κάποτε αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι ηγέτες, ή οι ηγεσίες τους πιέζουν να τα κάνουν οι λαοί.» δήλωσε ο Γκιούλ.
Ο Αχμεντινετζάτ τόνισε ότι το Ιράν και η Τουρκία έχουν κοινές απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και δήλωσε πως η συνεργασία των δυο χωρών θα μετατρέψει την περιοχή σε πολιτική , οικονομική και πολιτισμική δύναμη.
Ο πρόεδρος του Ιράν ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξη που δείχνει προς τη χώρα του για την απόκτηση πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας και υπενθύμισε τα θετικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης .
« Έχουμε συνεργασία, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας, θέλουμε να αυξήσουμε το εμπορική μας συνεργασίας στα 30 δις. Ευρώ από τα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ που είναι σήμερα » δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP