Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Τουρκία: Προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο


Δημοσιεύτηκε στο υπ' αριθμόν 27.639 σημερινό φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», στο πλαίσιο των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο.
Το διαγωνισμό προκήρυξε η τουρκική ανώνυμος εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προτάσεις για το διαγωνισμό πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις δύο το μεσημέρι στις 10 Αυγούστου 2010.
Η διάρκεια του έργου ορίζεται ως ένα έτος. Στην προκήρυξη, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, δεν διευκρινίζονται τα ακριβή σημεία της θαλάσσιας περιοχής.
Γιατί όλο αυτό το αδιευκρίνιστο πλαίσιο ερευνών μας κάνει να ανησυχούμε; Γιατί νιώθουμε πως η "μυστικότητα" αφορά πιθανότατα το βόρειο Αιγαίο, την ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και την θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου;

Είναι γνωστό πως η Άγκυρα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το κενό εξουσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιθανότατα θα θελήσει να έλθει σε μία συμφωνία (από τις γνωστές που γίνονται κάτω από το τραπέζι των μυστικών διπλωματικών διαβουλεύσεων) με την Αθήνα, το ΔΝΤ ή την τρόικα.
Είτε θέλουμε να το καταλάβουμε και να το αποδεχτούμε είτε όχι, αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα κυβερνάται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ε.Ε., που αποφασίζουν και διατάσσουν. Ο εκτελεστής των εντολών είναι ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που δίχως δεύτερη σκέψη, χωρίς καμία πολιτική ή ηθική αναστολή, εκτελεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τις εντολές αλλά ταυτόχρονα και τον ελληνικό λαό και το ίδιο το μέλλον της χώρας.
Η Άγκυρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον συνομιλητή της και πιθανότατα να γνωρίζει και την "διάρκεια" της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού μπορεί κάλλιστα την οποιαδήποτε στιγμή να "στείλει αδιάβαστο" τον έλληνα ομόλογό του, μέσω μίας μικρής κρίσης στο Αιγαίο. Μία τέτοια ενέργεια είναι δυνατόν να δώσει στην Τουρκία τον απαραίτητο χρόνο ώστε να "επεκταθεί" σε ζώνες και περιοχές που θα τεθούν στη συνέχεια υπό συζήτηση (βλ. Κυπριακό), αλλά θα τελούν υπό την "κηδεμονία" της Άγκυρας μέχρι την λήψη της οποιασδήποτε τελικής απόφασης.
Ένα τέτοιο "σκηνικό" ουσιαστικά θα "παγώσει" την Αθήνα, η οποία έχει αποδείξει πως δεν διαθέτει την ικανότητα σοβαρών πολιτικών εθνικών αποφάσεων. Σε μία τέτοια χρονική στιγμή η Άγκυρα μπορεί να κερδίσει χωρίς καν να πολεμήσει και η Ελλάδα να χάσει πολλά περισσότερα από το γόητρό της και ταυτόχρονα να πέσει σε μία περίοδο μεγάλης εσωτερικής οικονομικής δυσπραγίας με ολέθρια αποτελέσματα στα χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
Το ζητούμενο δεν είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να κάνει ένα τέτοιο "άλμα". Το ζητούμενο είναι το πότε ο Ερντογάν θα αποφασίσει να τολμήσει να κερδίσει από το πολιτικό κενό που υπάρχει στην Αθήνα. Και δεν πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε πως το Αιγαίο και μία μικρής διάρκειας "ρήξη" με την Ελλάδα, αποτελεί σημαντική πολιτική διέξοδο για τον Ερντογάν που ψάχνει να βρει σημείο συσπείρωσης υπέρ του τη στιγμή που οι Κούρδοι δείχνουν να σαρώνουν στην τουρκική επαρχία...
Τι απάντηση θα έχει η Αθήνα σε μία ενδεχόμενη επιθετική στάση της Άγκυρας; Πιθανότατα καμία... ενώ δεν αποκλείονται και οι "σπασμωδικές κινήσεις" που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρουν. Εξάλλου, μία τέτοια "συγκρουσιακή κατάσταση" ίσως να συμφέρει και στο ΔΝΤ, που θα βρει "κενό χρόνο" να περάσει πολλά σκληρά μέτρα σε περίοδο που οι έλληνες πολίτες θα ανησυχούν για το Αιγαίο.
Η πολιτική δεινότητα δεν είναι το δυνατό σημείο του Γιώργου Παπανδρέου που πρέπει να σκέφτεται πλέον πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο "επεισοδίου" με την Τουρκία στα μέσα Σεπτεμβρίου (οι κακές γλώσσες λένε πως ίσως και να το επιθυμεί προκειμένου να συσπειρώσει τον ελληνικό λαό γύρω από το όνομά του και να κερδίσει μερικούς πόντους από το πολύ χαμένο έδαφος εξαιτίας της μέχρι τώρα πολιτικής του στάσης)...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP