Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 12.07.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Star η οποία δημοσιεύει είδηση σχετικά με την τελετή μνήμης για την 15η επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπου δολοφονήθηκαν οχτώ χιλιάδες Βόσνιοι στις 11 Ιουλίου 1995 από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ενταφιάστηκαν στο μαυσωλείο του Ποτοτσάρι οι σοροί 775 θυμάτων της σφαγής που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε νέους μαζικούς τάφους.

Ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, η σύζυγός του Emine Erdoğan, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Egemen Bağış και ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu παρέστησαν στην τελετή μνήμης όπου συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εφτά βαλκανικών χωρών.

Ο Erdoğan στην ομιλία του είπε τα παρακάτω:

"Πιστεύω πως η Σρεμπρένιτσα, από ένα μέρος όπου δέχτηκε πλήγμα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα μετατραπεί σε μια περιοχή όπου θα εδραιωθεί ξανά η ειρήνη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η φιλία, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη".

Η εφημερίδα εφιστά την προσοχή στο ότι ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στο Βελιγράδι, η σερβική βουλή έλαβε απόφαση κατάργησης της ταξιδιωτικής θεώρησης με την Τουρκία.

Περνάμε στη Sabah η οποία για το ίδιο θέμα γράφει ότι ο Erdoğan, στο τηλεοπτικό κανάλι «TRT Haber», αξιολόγησε την κατάσταση στην Σρεμπρένιτσα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κινώντας την προσοχή στο ότι μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος και τα δύο παιδιά σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα, έκανε χειραψία με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, είπε τα εξής:

"Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την παγκόσμια ειρήνη σε θεμέλια των συναισθημάτων μίσους και εχθρότητας".

«Μεγαλοπρεπής Εορτασμός» είναι ο τίτλος που κινεί την προσοχή μας στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου διαβάζουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας θα εορτάσει την 100η επέτειο ίδρυσής της.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία που ιδρύθηκε το 1911, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιήσει μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις.

Τα Τουρκικά Αστέρια που είναι η σημαντικότερη ακροβατική ομάδα στον κόσμο, θα κάνει επιδείξεις με τη συμμετοχή και άλλων κορυφαίων αεροβατικών ομάδων του κόσμου.

Η Zaman γράφει ότι η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκαμπριέλα Σάλεβ προειδοποίησε τη διοίκηση του Τελ Αβίβ που απασχολεί την επικαιρότητα με την αιματηρή επίθεση της εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Σάλεβ, δήλωσε ότι το κύρος της χώρας της στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Η Ισραηλινή πρέσβειρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Jerulasem Post», δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για τη σύσταση διεθνούς ανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον του πλοίου Mavi Marmara.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP