Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η Απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Απευθείας Εμπόριο με τα Κατεχόμενα


Θετική εξέλιξη σημειώθηκε στο Κυπριακό μετά την έγκριση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Επιτροπή Νομικών υποθέσεων. Η απόρριψη της νομικής βάσης που πρότεινε η Επιτροπή απομακρύνει τα σενάρια για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Επιτροπή Νομικών υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε μία σημαντική απόφαση που ανατρέπει τις εκβιαστικές κινήσεις της Άγκυρας που στόχευαν στην έμμεση αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα. Η εν λόγω απόφαση απορρίπτει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξασφάλιζε καταχρηστικά στο Ψευδοκράτος να διεξάγει απευθείας εμπόριο με την ΕΕ.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία (18 υπέρ, 5 κατά και μία αποχή) την απόφαση βάσει της οποίας ο υπό εξέταση Κοινοτικός Κανονισμός που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στηριχτεί σε λάθος νομική βάση. Αναλυτικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει ως νομική βάση τους κανόνες που διέπουν τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ένωσης, δηλαδή, το άρθρο 207 της Συνθήκης της ΕΕ. Η νομική βάση που είχε προταθεί από την Επιτροπή ενίσχυε τις τουρκικές θέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς θεωρούσε ότι η Ένωση θα είχε εμπορικές σχέσεις με τρίτη χώρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει, δηλαδή, ότι οι Βρυξέλλες θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος ως κράτος, παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της Ένωσης: Της Κυπριακής Δημοκρατίας! Και το σημαντικότερο θα δικαιολογούσαν μια ενδεχόμενη αναστολή των κοινοτικών κεκτημένων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Τα κακώς κείμενα ήρθε, λοιπόν, να διορθώσει η απόφαση της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποδέχεται αυτούσια τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του ίδιου θεσμού. Η εν λόγω γνωμάτευση απορρίπτει τη νομική βάση που προτείνει η Επιτροπή και σημειώνει ότι η ορθή νομική βάση θα μπορούσε να ήταν το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.

Η εν λόγω απόφαση θα συζητηθεί βέβαια και σε άλλα επίπεδα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως επίσης το θέμα θα εξεταστεί προσεχώς και στο Συμβούλιο (Υπουργών) της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση έχει ενισχυθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από αυτή την εξέλιξη. Σε περίπτωση που ο κανονισμός βασιστεί στο Πρωτόκολλο 10, η Λευκωσία θα έχει διακαίομαι να ασκήσει βέτο και έτσι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας εμπορίου με το Ψευδοκράτος.

Η απόφαση δυσαρέστησε, όπως θα αναμενόταν, την Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι η Ένωση δεν τήρησε τις «υποσχέσεις» της. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον φιλοξενούμε αυτές τις μέρες, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν του 2004 οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί την άρση του αποκλεισμού και την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων από και προς τα κατεχόμενα, καθώς και οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους. Αντιθέτως, υποστήριξε ο Έρντογαν, η άρση του οικονομικού αποκλεισμού έχει συνδεθεί παράνομα με τη Συμφωνία της Άγκυρας του 2005 που προβλέπει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα! Ο δε τουρκικός Τύπος χαρακτήρισε την απόφαση ως «απαράδεκτη» και ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της επιτροπής χρηματίστηκαν από τους Έλληνοκύπριους βουλευτές, ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και ότι η προτεινόμενη νομική βάση είναι προβληματική! («Ζαμάν», 20/10/2010)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι έχει υποπέσει σε ολέθριο ολίσθημα προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, υπονομεύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι βεβαίως κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2004! Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται να ανατρέψει τα κακόβουλα σχέδια και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, Λευκωσία και Αθήνα να συνταχθούν και να συνεργαστούν για την απόρριψη του Κανονισμού της Επιτροπής στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο οποίος εάν ψηφιζόταν θα άνοιγε το δρόμο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, παραγνωρίζοντας έτσι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και θέτοντας τέλος στις ελπίδες απόδοσης δικαιοσύνης στο κυπριακό δράμα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP