Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Βλέπουν λύση στο Αιγαίο οι Τούρκοι - Συγκρατηµένη η Αθήνα


Συγκρατηµένη στις αντιδράσεις της, αν και ικανοποιηµένη από την ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι η Αθήνα µετά το θετικό κλίµα που διαπιστώθηκε στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχαν την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγµή η Αγκυρα αφήνει να διαρρεύσει ότι οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει και δεν αποκλείεται ακόµη και συµφωνία για την εναρµόνιση των χωρικών υδάτων µε τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο µε διαφορετικό εύρος από περιοχή σε περιοχή.

Κοντά σε τέτοια συµφωνία είχαν φτάσει οι δύο πλευρές και κατά τις διερευνητικές επαφές που είχαν γίνει επί κυβερνήσεων Σηµίτη. Μάλιστα, οι εφηµερίδες «Ραντικάλ» και «Χουριέτ» υποστηρίζουν (η δεύτερη µε τον τίτλο: «Ακόµη µια απλωτή στο Αιγαίο») ότι οι συνοµιλίες έχουν προχωρήσει στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προβλέπει διαφοροποιηµένο εύρος χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, το οποίο «θα ποικίλει από 6 έως 12 µίλια, ανάλογα µε την περιοχή». Τα ίδια δηµοσιεύµατα φέρουν το «casus belli» έτοιµο να απαλειφθεί από το νέο έγγραφο για την Εθνική Ασφάλεια από το τουρκικό Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο θα συνεδριάσει τον Δεκέµβριο, παρ’ ότι σύµφωνα µε τις τελευταίες επίσηµες δηλώσεις για το ζήτηµα, η απειλή πολέµου είναι ζήτηµα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και µόνο µε δική της απόφαση µπορεί να αλλάξει. Το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να εισέλθει στην ουσία της συζήτησης, χωρίς να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες. Διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν πάντως πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την άλλη πλευρά σε ό,τι αφορά το εύρος των χωρικών υδάτων. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες από την Τουρκία ότι η Αγκυρα δέχεται και επέκταση στα 12 ναυτικά µίλια σε κάποια σηµεία – αυτά που είναι µακριά από τις τουρκικές ακτές – οι ίδιες πηγές σηµειώνουν ότι η τουρκική πλευρά θα ζητήσει ανάλογα ανταλλάγµατα.



Συγκρατηµένοι
Σηµειώνεται ότι επί κυβερνήσεως Σηµίτη οι διερευνητικές επαφές είχαν προχωρήσει και οι δύο πλευρές έφθασαν κοντά στην υπογραφή συµφωνίας µε ανάλογη επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων η οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν έφτανε πάντως στα 12 ναυτικά µίλια. Σε κάθε περίπτωση, οι πλόες των τουρκικών ερευνητικών πλοίων τον Ιούλιο σε τµήµατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λένε διπλωµατικές πηγές, έχουν στείλει σαφώς το µήνυµα στην Αθήνα ότι η Αγκυρα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει ό,τι θεωρεί νόµιµο δικαίωµά της στο Αιγαίο, πολύ περισσότερο δικαιώµατα εκµετάλλευσης φυσικών πόρων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν περιµένει αποτελέσµατα άµεσα, όπως κατέστησε σαφές και µε τις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου. Το ζήτηµα της υφαλοκρηπίδας αλλά και των αεροµαχιών στο Αιγαίο και των τουρκικών προκλήσεων συζήτησαν οι δύο Πρωθυπουργοί. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόµενος στις αυτοδιοικητικές κάλπες στην Ελλάδα, άφησε να εννοηθεί ότι θα περιµένει το αποτέλεσµα για να ξαναπιαστεί το νήµα των συζητήσεων. Οπως και να έχει, είναι η σειρά του έλληνα Πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Αγκυρα, επίσκεψη που θα πραγµατοποιηθεί – όπως όλα δείχνουν – στις αρχές του 2011.

ΤΑ ΝΕΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP