Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Περί μειονοτικών ενώσεων


Σε επιστολή του, σχετικά με άρθρο του ανταποκριτή μας στο Στρασβούργο, Ν. Ρούσση («Ε» 6/12/2010), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας γράφει: Ο τίτλος («Επιβάλλουν αναγνώριση όλων των μειονοτικών ενώσεων) και το περιεχόμενο «που βασίστηκε σε μη κατονομαζόμενες «πληροφορίες», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν αποδίδουν ορθά ούτε την απόφαση της επιτροπής υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης ούτε τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας, κατά τη συζήτησή της».

Ο κ. Δελαβέκουρας προσθέτει πως η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων σε σύνθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεδριάζοντας από 30/11 - 2/12/2010 υπό την προεδρία του Ουκρανού Μονίμου Αντιπροσώπου και αφού εξέτασε και τις τρεις υποθέσεις μειονοτικών ενώσεων Θράκης:

* «Επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι διαδικαστικό, μη επιτρέποντος στο στάδιο αυτό ουσιαστική εξέταση των υποθέσεων, αν και εναπόκειται στην κρίση του Αρείου Πάγου η οριστική επίλυσή του.

* «Ελαβε γνώση των πληροφοριών της ελληνικής πλευράς ότι από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι τον Οκτώβριο 2010 έγιναν δεκτές 32 από τις συνολικά 33 υποβληθείσες αιτήσεις εγγραφής σωματείων, τα οποία έφεραν στον τίτλο τον όρο «"μειονοτικός"».

* «Χαιρέτισε τη σταθερή βούληση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πλήρως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και αποφάσισε να επαναξετάσει την υπόθεση τον Δεκέμβριο του 2011, υπό το φως της μέχρι τότε δικαστικής εξέλιξης».

* Ο ανταποκριτής μας Ν. Ρούσσης απαντά:
1. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ γίνονται, πάντα, κεκλεισμένων των θυρών, οπότε κακώς περιμένει ο κ. Δελαβέκουρας να κατονομάσουμε τις πηγές που μας έδωσαν τις άριστες πληροφορίες.
2. Το ότι, στην εν λόγω συνεδρίαση, προήδρευε ο Ουκρανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, δεν επηρεάζει το ότι την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ έχει, από τον Νοέμβριο 2010 μέχρι και τον Μάιο του 2011, η φίλη και γείτων Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
3. Το ότι η «ελληνική πλευρά» έσπευσε, χωρίς κανείς να της το ζητήσει, να διαβεβαιώσει το Σώμα ότι οι ελληνικές αρχές, από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, έχουν εγκρίνει 32 (από τις... 33) αιτήσεις αναγνώρισης μειονοτικών ενώσεων, σε τι διαφέρει από τη διαπίστωση του ρεπορτάζ ότι «η ΜΕΑ στο Στρασβούργο διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αναγνώριση, δεκάδων μειονοτικών ενώσεων, που άλλες φέρουν την ένδειξη "τουρκικός" και άλλες όχι».

...Και επί τη ευκαιρία
Δεν μας λέει ο κ. Δελαβέκουρας, πόσες από τις 32 μειονοτικές ενώσεις που αναγνωρίστηκαν φέρουν τον τίτλο «τουρκικός» ή «μακεδονικός».
Για να δούμε, αν ο τίτλος και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ανταποκρίνεται στην... πραγματικότητα, που καμώνεται πως δεν γνωρίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
ΥΓ. Η όλη συζήτηση θα διευκολυνόταν αν ο κ. Δελαβέκουρας μας έλεγε και για το ποια είναι η στάση του ΥΠΕΞ, για την πλήρη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που, εδώ και καιρό, προωθείται μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης από τους «γνωστούς-αγνώστους» -αλλά αδρά χρηματοδοτούμενους από το ελληνικό ΥΠΕΞ- κύκλους νομικών και εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP