Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Συνωστισμός πρακτόρων στην Κομοτηνή.


Κάπου 40 άτομα ήταν στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κομοτηνής, όπου καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε 4ετή φυλάκιση με την κατηγορία της κατασκοπείας ο μουσουλμάνος Μεχμέτ Μποσταντζή, που διατηρεί φωτογραφείο στη Μάκρη έξω από την Αλεξανδρούπολη.
Από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής κανένας δεν παρακολούθησε τη δίκη. Ομως, οι γνωστοί συνεργάτες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ «έβγαζαν μάτι» μέσα στην αίθουσα. Ατομα γνωστά εδώ και χρόνια στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Σε μια τέτοια «συγκέντρωση», βέβαια, δεν θα έλειπαν και οι άνδρες -πέντε με έξι- του κλιμακίου της ΕΥΠ στη Θράκη, αλλά και των υπηρεσιών του στρατού. O M. Μποσταντζή συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο να φωτογραφίζει στρατόπεδο στη Σαμοθράκη. Στην ανάκριση, όπως και στην απολογία του, δεν έκρυψε ότι οι φωτογραφίες που τραβούσε από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα είχαν αποδέκτη, έναντι αμοιβής, τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σιδηροχώρι του Εβρου, ο Μποσταντζή έβγαλε γυμνάσιο και λύκειο στην Προύσα της Τουρκίας και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο Αγκυρας, για να βρεθεί να κάνει τον φωτογράφο στη Μάκρη.
Ενδιαφέρον είχαν όσα είπε στην απολογία του για τον τρόπο που του ζήτησαν να κάνει τη «δουλειά». Περνώντας από τον μεθοριακό σταθμό στα Υψαλα – Κήπους, με το πρόσχημα ότι το ελληνικό διαβατήριό του είχε πρόβλημα, τον οδήγησαν σε ένα γραφείο. Εκεί άντρες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας του ζήτησαν να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι τον απείλησαν ότι μπορεί να βρεθεί νεκρός σε κάποιο χαντάκι και ακόμη ότι κινδυνεύουν και δικοί του άνθρωποι.
Κατά τα άλλα… η Τουρκία εκδημοκρατίζεται.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP