Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Τουρκικός Τύπος 09.05.2010


Ξεκινάμε στη σύντομη επισκόπηση του κυριακάτικου τουρκικού τύπου με την εφημερίδα Zaman. Στην είδηση της εφημερίδας με τίτλο «Δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας», διαβάζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, δήλωσε πως σε μια περίοδο που συζητούνται οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν για τα πυρηνικά του, δεν θέλουν ένα νέο πόλεμο στην περιοχή.

Ο Gül, ο οποίος φιλοξένησε τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, επέστησε την προσοχή στο ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να είναι η προτεραιότητα του κόσμου και είπε: "Η περιοχή δεν αντέχει πια να ακούει τη λέξη πόλεμος. Γι ' αυτό όλοι πρέπει να είναι προσεχτικοί".

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak, η οποία γράφει ότι η Επιτροπή των Σοφών η οποία σχηματίστηκε πριν από δύο χρόνια με το επίμονο αίτημα του Σαρκοζί κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε την έκθεση στον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπουί.

Αναφέρεται ότι στην έκθεση σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρώπης μέχρι το 2030 η οποία ετοιμάστηκε από την δωδεκαμελή Επιτροπή των Σοφών, σημειώνεται:

«Η Κοινότητα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Τουρκία.»

Επίσης στην έκθεση τονίζεται χαρακτηριστικά:

«Η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις υποσχέσεις τις οποίες έχει δώσει στις χώρες που έχει δεχτεί επίσημα ως υποψήφια μέλη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία και να προωθήσει την ενταξιακή πορεία τους. Τα πραγματικά σύνορα της Ευρώπης δεν καθορίζονται με τη γεωγραφία όπως το υποστηρίζει ο Σαρκοζί, αλλά με τις κοινές αξίες.»

«Θα πέσει στο τραπέζι το πυρηνικό του Ισραήλ», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Haber Türk, για την είδηση σχετικά με την απόφαση την οποία πήρε για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, οι μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ισραήλ, θα τεθούν επί τάπητος για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα στη συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού. Στην είδηση επικαλούμενη το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», αναφέρεται ότι «οι πυρηνικές δυνατότητες του Ισραήλ», βρίσκονται στην ατζέντα των θεμάτων της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), η οποία θα διεξαχθεί στις 7 Ιούνιου.

Η εφημερίδα εφιστά την προσοχή στο ότι ο οργανισμός για πρώτη φορά στα 52 του χρόνια, συμπερίλαβε στην ατζέντα του τις μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες του Τελ Αβίβ.

Τέλος η Cumhuriyet, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «αυξήθηκε η αξία των ψήφων των μεταναστών», μας πληροφορεί πως εκτιμάται ότι θα σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις στη γερμανική πολιτική, σε περίπτωση που χάσουν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU), υπό την Μέρκελ στις εκλογές που θα διεξαχθούν σήμερα στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι εκλογές αυτές είναι στην επικαιρότητα λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η τουρκική κοινότητα στην πολιτεία. Η εφημερίδα κινεί την προσοχή στο ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία οι ψήφοι των νέων μεταναστών ψηφοφόρων εκ των οποίων η πλειοψηφία αποτελείται από την τουρκική κοινότητα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP