Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η ακροδεξιά κατά της Τουρκίας


Έξι ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης θα ασκήσουν πίεση για τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των νέων κανόνων που προέκυψαν με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη euobserver.com με τίτλο «Η ΄lite΄ ακροδεξιά θα ασκήσει πίεση για δημοψήφισμα στην Ε.Ε. αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας».

Πρόκειται για το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), τους Φλαμανδούς αυτονομιστές της Vlaams Belang, το Δανικό Κόμμα του Λαού, την Βόρεια Ένωση της Ιταλίας, το Εθνικό Κόμμα Σλοβακίας και τους Σουηδούς Δημοκράτες. Η συνθήκη της Λισσαβόνας, διευκρινίζει το δημοσίευμα, προβλέπει ένα νέο εργαλείο συμμετοχής του κοινού στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε., τη λεγόμενη Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, η οποία έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση που ένα εκατομμύριο πολίτες της Ένωσης υπογράψουν αίτηση, να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει το ενδεχόμενο υποβολής νομοθετικής πρότασης.

Τα εν λόγω ΄lite΄ ακροδεξιά κόμματα, συνεχίζει το δημοσίευμα, διαχωρίζουν τον εαυτό τους από τα σκληροπυρηνικά ακροδεξιά κόμματα. Παρότι ευρωσκεπτικιστικά, εναντιώνονται στην ένταξη της Τουρκίας για την υπεράσπιση την Ένωσης, όπως δήλωσαν σε συνάντησή τους στη Βιέννη το περασμένο Σάββατο. Για τον επικεφαλής του FPO, Heinz-Christian Strache, η ένταξη της Τουρκίας θα σήμαινε το τέλος της Ε.Ε. και την έναρξη μιας Ευρωασιατικής-Αφρικανικής εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρεται στην Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD), σημειώνοντας ότι δεν είναι σίγουρο εάν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο η ομάδα τάσσεται ομόφωνα κατά της ένταξης της Τουρκίας, όπως δήλωσε στον euobserver ο εκπρόσωπός της Hermann Kelly. «΄Όλα τα μέλη της είναι εξαιρετικά επικριτικά στην ένταξη της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι υπερβολικά μεγάλη, υπερβολικά φτωχή και υπερβολικά διαφορετική. Το τουρκικό κράτος είναι ένοχο για την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει εισβάλει και συνεχίζει να έχει υπό την κατοχή της τη Δημοκρατία της Κύπρου», πρόσθεσε. Τέλος, τόνισε ότι αυτή η αντίληψη δεν αφορά μόνο την ακροδεξιά, καθώς η EFD «αποτελείται από δημοκρατικά κόμματα και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται την ετικέτα της «ακροδεξιάς».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP