Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Αβέβαιο το μέλλον του αγωγού Ναμπούκο


Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από αδιάθετα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ανακοίνωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβοστι, επικαλούμενο πληροφορίες από μέλος του Συμβουλίου των υπουργών της Ε.Ε.

Η εξαίρεση του αγωγού Ναμπούκο από τον κατάλογο των έργων προτεραιότητας της Ε.Ε. οφείλεται στις επιφυλάξεις των επενδυτών σχετικά με σοβαρές δυσχέρειες που αφορούν στην κατασκευή του. ΟΙ επιφυλάξεις αυτές ενισχύθηκαν μετά από τη στρατιωτική σύγκρουση στη Γεωργία στις αρχές του περασμένου Αυγούστου και την ασταθή κατάσταση στη χώρα.
Αρχικά μόνο η Γερμανία είχε δηλώσει ότι δεν θα επενδύσει στην κατασκευή του αγωγού, στη συνέχεια όμως επιφυλάξεις διατύπωσαν επίσης η Ιταλία και η Γαλλία.
Αρχικά για τη χρηματοδότηση του αγωγού προβλέπονταν 250 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν σε 50 εκατομμύρια. Λόγω των δυσχερειών που έχουν ανακύψει σχετικά με την κατασκευή του αγωγού, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των χωρών που μετέχουν στο σχέδιο κατασκευής του τον Μάιο στην Πράγα. Πάντως, διαπραγματεύσεις σχετικά με το έργο δεν διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο.
Στο ίδιο θέμα αναφέρονται η HURRIYET DAILY NEWS και η ΖΑΜΑΝ με τίτλο "Στις Βρυξέλλες αντιδικίες για τον αγωγό Ναμπούκο"
Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ σημειώνει επιπλέον ότι η ρωσική εταιρεία GAZPROM έχει δηλώσει ότι δεν έχει αποφασίσει συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού.
Ο αντιπρόεδρος της GAZPROM Μεντβέντεφ σε δήλωσή του ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τον αγωγό South Stream και ότι δεν σκέπτονται καθόλου τον αγωγό Ναμπούκο. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη: «Όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού South Stream, σε αντίθεση με το Ναμπούκο, τα πάντα είναι έτοιμα. Εμείς έχουμε φυσικό αέριο, έχουμε και τις αγορές μας. Έχουμε επιτυχία και στη διαχείρισή του και στο παρόν στάδιο δεν θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας και στα δύο σχέδια".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP