Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Φιλοκουρδικά χαμόγελα και κριτική εθνικιστών για τις δηλώσεις Γκιούλ


Εκ διαμέτρου αντίθετα σχόλια προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα είναι μόνο μέσω της διαδικασίας του εκδημοκρατισμού. Ο Αμπ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι "αν τα δεδομένα της δημοκρατίας είχαν βελτιωθεί στο παρελθόν, πολλά ζητήματα θα είχαν ήδη διορθωθεί μέχρι τώρα". Και συμπλήρωσε: "Οι παρούσες μεταρρυθμίσεις, βραδέως συνεχίζουν να επιλύουν τα προβλήματα, ωστόσο ένα πρόβλημα συνεχίζει να υπενθυμίζει τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτές τις ευκαιρίες τώρα". Κατά τον πρόεδρο της Τουρκίας, το κόστος της μη λύσης του προβλήματος τώρα θα δημιουργήσει ένα επιπλέον βάρος στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) Αχμέτ Τουρκ σημείωσε ότι όλοι πιστεύουν ότι ο διάλογος και η κοινή λογική είναι απαραίτητα στοιχεία για να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα. "Εύχομαι η τουρκική κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένα βήματα σύντομα" είπε ο Αχ. Τουρκ.

Στην αντίπερα όχθη, ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί άσκησε κριτική στα σχόλια του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Επεσήμανε ότι ο ρόλος του προέδρου είναι πολύ σημαντικός και ότι πήρε όρκο να προστατεύει την ανεξαρτησία της χώρας. "Θεωρούμε τα σχόλια του προέδρου προβληματικά και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να επεξεργαστεί λεπτομερώς την δήλωση του" δήλωσε ο Ντ. Μπαχτσελί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP