Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Τουρκία. Ο στρατός υπογραμμίζει την ενότητα της χώρας αναφορικά με τις κυβερνητικές προσπάθειες για συμφιλίωση με τους Κούρδους.-


Ο τουρκικός στρατός υπογράμμισε σήμερα μέσω του αρχηγού του, του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης που προωθούνται από την κυβέρνηση υπέρ των Κούρδων δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας, ενώ παράλληλα απέκλεισε κάθε διάλογο με τους κούρδους αντάρτες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αντιτάχθηκε επίσης στη γλωσσική αυτονομία της κουρδικής κοινότητας της Τουρκίας στο πλαίσιο του "δημοκρατικού ανοίγματος" που ξεκίνησε πρόσφατα η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

"Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποδεχθούν να ζημιωθεί η ενιαία δομή του κράτους", αναφέρει ο στρατηγός σε μήνυμά του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου στο Ίντερνετ.

Αν και υπογραμμίζει πως ο στρατός "σέβεται τις πολιτιστικές διαφορές", ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δεν θέλει οι διαφορές αυτές, στην προκειμένη περίπτωση μια αναφορά στην κουρδική ταυτότητα, να αναφέρονται στο τουρκικό σύνταγμα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται εξάλλου πως η επίσημη γλώσσα της Τουρκίας είναι τα τουρκικά και πως η διάταξη του θεμελιώδους νόμου που αναφέρεται στο σημείο αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

Ο στρατός επισημαίνει επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμιά δραστηριότητα που μπορεί να τον φέρει σε επαφή "με την τρομοκρατική οργάνωση (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τους εταίρους της", τους οποίους υπόσχεται για άλλη μια φορά ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP