Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: Εξισλαμισμός μέσω μεταρρύθμισης – κίνδυνος για την Ελλάδα


Το κρίσιμο δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται, στην κυριολεξία, να κρίνει και το μέλλον της Τουρκίας διεξάγεται αύριο. Όπως το defence-point.gr έχει αναφέρει και στο παρελθόν, το ΑΚP, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, στοχεύει να στερήσει από το Κεμαλικό κατεστημένο την δύναμη ύπαρξής του αφού μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ουσιαστικά αποστερεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις την δυνατότητα να προχωρούν σε «αυτοκαθάρσεις» και αποτάξεις των μελών τους τα οποία και κατηγορούνται για ανυπακοή στα κοσμικά κελεύσματα του Κεμαλισμού.

Σε άλλο σημείο των άρθρων που προτείνουν οι Νεοθωμανοί προς έγκριση και συμπερίληψή τους στο Σύνταγμα της χώρας προβλέπεται τα πολιτικά δικαστήρια να έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε εκδικάσεις υποθέσεων στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για ανατρεπτική συμπεριφορά.

Με λίγα λόγια, το AKP, μέσω των προτάσεών του αποστερεί την δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις να αποτάσσουν τους μουσουλμάνους , αφού αυτοί θα επανέρχονται μέσω των αποφάσεων πολιτικών δικαστηρίων ενώ ταυτοχρόνως κλείνει τον δρόμο σε πραξικοπήματα των οποίων η δικαιολογία είναι πως προβλέπεται από το Σύνταγμα η προστασία του πολιτεύματος. Τώρα, οι επίδοξοι πραξικοπηματίες δεν θα δικάζονται από στρατιωτικά αλλά από πολιτικά δικαστήρια.

Είναι σαφές πως μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας οι Νεοθωμανοί θα «ξεδοντιάσουν» στην κυριολεξία τους σύγχρονοιυς Νεότουρκους και θα τους δέσουν τα χέρια, με απώτερο σκοπό να τους «τελειώσουν» όταν η πλειοψηφία του τουρκικού στρατού θα έχει πλήρως… οθωμανοποιηθεί.

Κατά τα φαινόμενα, το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό, για την ώρα φαίνεται να είναι υπέρ του ΑΚP, δεν πρόκειται να καταδείξει κάποιον αδιαφιλονίκητο νικητή. Ένα 55-45 ή ακόμα και 60-40 θα δημιουργήσει τρομακτική εσωτερική αστάθεια και πιθανότατα σύγκρουση. Όλοι αντιλαμβάνονται πως το δημοψήφισμα έχει λάβει πλέον τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Ερντογάν...

Το defence-point.gr εκτιμά πως μία «μεσοβέζικη» κατάσταση θα εντείνει την νευρικότητα του τουρκικού πολιτικο-στρατιωτικού συστήματος με αποτέλεσμα από την μία η κυβέρνηση να αναμένει ίσως και δυναμική ανατροπή των δεδομένων από τους Κεμαλικούς οι οποίοι εάν δουν πως το παιχνίδι χάνεται δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν μέσα και σχέδια τύπου «βαριοπούλα» για να επιβιώσουν οι ίδιοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Αθήνα.

Ας ετοιμαστούμε για ένα θερμό φθινόπωρο …

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP