Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Τσελίκ πρός Κιλιτσντάρογλου:Μήπως ο Γκιουλ έχει ορίσει εσάς ως εκπρόσωπο;


Oπως αναφέρει ο ιστότοπος defencepoint.gr σε παράθεση του με τίτλο Διχασμός ανάμεσα σε Ερντογάν και Γκιούλ,προσωπικές στρατηγικές φαίνεται πως κρύβονται πίσω από την τελευταία δημόσια διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στρατηγική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μετά το δημοψήφισμα και την προκήρυξη εκλογών, έχει εστιαστεί στην υπόσχεση προς το εκλογικό σώμα για την κατάρτιση και ψήφιση νέου Συντάγματος, πιο δημοκρατικού, το οποίο θα περιορίσει οριστικά τη δυνατότητα των στρατιωτικών να επηρεάζουν την πολιτική εξουσία.Ο Ερντογάν, με τη στρατηγική αυτή προσπαθεί να συσπειρώσει μεγαλύτερα τμήματα του εκλογικού σώματος, τα οποία θα τον ψηφίσουν απλά και μόνο λόγω της επιθυμίας του να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα, πέραν των πιστών μουσουλμάνων που αποτελούν και την εκλογική του βάση, αλλά δεν επαρκούν για την εξασφάλιση μιας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.


Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Αχμέτ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιχείρησε να ακυρώσει τη στρατηγική αλίευσης περισσοτέρων ψήφων από τον Ερντογάν. Πρότεινε την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ και προώθηση προς ψήφιση νέου Συντάγματος, όχι μετά τις εκλογές του ερχομένου καλοκαιριού! Πλειοδότησε επί της ουσίας, αφού το τουρκικό Σύνταγμα είναι προϊόν της χούντας του Κενάν Εβρέν το 1980, αν και έχει υποστεί κάποιες αναθεωρήσεις. Επίσης, επιχείρησε να αποτινάξει από το κόμμα του τη «ρετσινιά» της άνευ όρων συνεργασίας με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο. Πρακτικά, με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε να διεκδικήσει για το κόμμα του τα τμήματα του εκλογικού σώματος που φιλοδοξεί να αποσπάσει ο Ερντογάν!

Ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν υπάρχει χρόνος. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο πρόεδρος Γκιουλ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Κιλιτσντάρογλου, διχάζοντας, έστω προσωρινά, το AKP! Το ότι το κυβερνών κόμμα θα συσπειρωθεί εκ νέου μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πίσω από τη στάση του Γκιουλ την ανησυχία ότι ο Ερντογάν εποφθαλμιά τον προεδρικό θώκο. Ας μην ξεχνάμε ότι προσφάτως ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης Προεδρικής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Κατά συνέπεια, στηρίζοντας τον Κιλιτσντάρογλου, ναι μεν επιθυμεί την εκλογική επικράτηση του AKP, όχι όμως κατά τρόπον που θα καθιστά τον Ερντογάν πανίσχυρο.

Παραθέτουμε δυό άρθα της Χουρριέτ που αναφέρονται στην αντίθεση του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
1)http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=president-gul-in-conflict-with-akp-over-timing-of-new-constitution-2010-09-29
2)http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=celik-asks-chp-leader--gul-appointed-as-spokesman-2010-10-07

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_2834.html#ixzz124omh000

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP