Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σκόπια: Η Ισλαμική Συνάντηση των Βαλκανίων


«Τα Βαλκάνια δεν πρέπει να ωθήσουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Ευρώπη». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης των μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ. Η αυξανόμενη απειλή του θρησκευτικού φονταμενταλισμού είναι ορατή. Οι ισλαμικές θρησκευτικές κοινότητες, οφείλουν να ασκούν την επιρροή τους, ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται οι εστίες των ριζοσπαστών μουσουλμάνων. Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν εντοπιστεί ομάδες ριζοσπαστών μουσουλμάνων, μικρής έκτασης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και προσπαθούν να διεισδύσουν και να καταλάβουν θέσεις κλειδιά των μουσουλμανικών θεσμικών οργάνων.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων, σήμερα στα Σκόπια, κατέληξαν σε ένα σαφή στόχο. Στην απόδοση του απαιτούμενου σεβασμού στην παράδοση και τη θρησκεία, στοιχεία τα οποία θα ωφελήσουν το Ισλάμ. "Οι Ριζοσπάστες έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στη Ρουμανία"
Αναφέρθηκε, επίσης, ο σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης των Βαχαμπιστών, κυρίως στη Ρουμανία.Οι ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων υποστήριξαν ότι μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν τους ριζοσπάστες μουσουλμάνους, αλλά, υπάρχει κίνδυνος για τους Βαχαμπιστές, όταν αποκτήσουν πολιτική υποστήριξη.
Η πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο μαζί με την Βοσνία, αποτέλεσαν τους τρεις προορισμούς ριζοσπαστών, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες, το περασμένο έτος, εντόπισαν δίοδο του ριζοσπαστικού ισλαμισμού που οδηγούσε στην Ευρώπη.
Οι θρησκευτικοί μουσουλμάνοι ηγέτες των Σκοπίων, δήλωσαν, εξάλλου, ότι με την στήριξη του κράτους, η αίρεση «Βαχάμπι» μπορεί να ελεγχθεί.
Στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν, τονίζεται ότι η αμοιβαία συνύπαρξη και η ανεκτικότητα είναι τα κύρια θεμέλια των ισλαμικών κοινοτήτων των Βαλκανίων.

Τίτλος: «Исламските верски лидери притив ширење на вахабизмот»
Sitel: 29.3.2011.
echedoros-a

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP