Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κατηγορούν τον Ερντογάν για "ψηφοθηρία" στο Β.Ιράκ.


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ όμως κυρίως στις Βορειες επαρχίες της χώρας, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην Τουρκία και κάποιοι κατηγορούν τον τούρκο πρωθυπουργό για ψηφοθηρία. Ο βασικός λόγος είναι οτι το Βόρειο Ιράκ το διοικούν αυτόνομα οι Κούρδοι και η Άγκυρα εδω και πολλά χρόνια προσπαθεί να εμποδίσει την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα Νοτιοανατολικά σύνορα της. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας τούρκος πρωθυπουργός πριν τον Ερντογάν, δεν είχε επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ και μέχρι πριν απο λίγα χρόνια κανένας πρωθυπουργός δεν συναντούσε τον ηγέτη τους τον Μεσούτ Μπαρζανί. Όμως η προχθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Ερμπίλ, και η συνάντηση του με τον Μπαρζανί δείχνει οτι αλλάζουν πολλά στην πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό.

Στην Άγκυρα εκτός απο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν πήγε στο Βόρειο Ιράκ, για να κερδίσει τη στήριξη του Μπαρζανί 75 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. . Η στήριξη αυτή μπορεί να στείλει μήνυμα στους Κούρδους, που ζουν στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας , για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP)

"Ο πρόεδρος της αυτόνομης διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί , δήλωσε πως η ύπαρξη του Ερντογάν είναι εγγύηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και μ'αυτό τον τρόπο ανακοίνωσε τη στήριξη του στον τούρκο πρωθυπουργό στις εκλογές της 12ης Ιουνίου" αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα Radikal ο Τζενγκίζ Τσαντάρ.

Η Άγκυρα δεν επιθυμεί την απόσχιση του Βορείου Ιράκ καθώς φοβάται πως ο Κουρδικός πληθυσμός που ζει στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της, θα αποκτήσει μια "μητέρα πατρίδα' στο Βόρειο Ιράκ που θα διεκδικεί τα δικαιώματα τους. Όμως οι στενές οικονομικές σχέσεις, 1200 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράκ , απο τις οποίες το 75% στο Βόρειο Ιράκ, η ύπαρξη των πετρελαίων στη Μουσούλη και το Κιρκούκ, η γρήγορη ανάπτυξη των Κούρδων φαίνεται πως αλλάζουν τις πολιτικές της Τουρκίας. Στο Βόριεο Ιράκ, έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία είναι η χώρα που μπορεί να τους φέρει πιο κοντά με τη Δύση. Η ιρακινή κυβέρνηση βλέπει με επιφύλαξη αυτά τα ανοίγματα της Τουρκίας αλλά κρατά γερά χαρτιά, καθώς η Τουρκία διεκδικεί έργα ύψους 12 δισ. δολαρίων για τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς υπάρχουν σχέδια ανακατασκευής πολλών περιοχών του Ιράκ.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4528

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP