Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ειρήνη σε 3-5 μήνες αν ελευθερωθεί ο «Απο»


Την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε αντάλλαγμα για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού πρότεινε στην Αγκυρα ο μικρότερος αδελφός του «Απο», Οσμάν Οτσαλάν, με συνέντευξή του στο Ρόιτερ.

Ο 60χρονος Οσμάν ήρθε σε ρήξη με την ηγεσία του ΡΚΚ το 2004, αλλά διατηρεί επαφές με αντάρτες από την ιρακινή και από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο όρος Καντίλ του βορείου Ιράκ, αλλά δεν έκρυψε την επιθυμία του να επιστρέψει νόμιμα στην Τουρκία ύστερα από 30 χρόνια και να... ασχοληθεί με την πολιτική.


«Αν έβαζαν απλώς τον αδελφό μου σε κατ’ οίκον περιορισμό και ξεκινούσαν διάλογο μαζί του, το Κουρδικό θα λυνόταν σε 3-5 μήνες. Καμία πτέρυγα του ΡΚΚ δεν θα έφερνε αντίρρηση», ισχυρίστηκε ο Οσμάν Οτσαλάν, προσθέτοντας ότι έχει τρία χρόνια να έλθει σε επαφή με τον αδελφό του.

Ο «μικρός» Οτσαλάν επαίνεσε την πρωτοβουλία Ερντογάν για περισσότερα «πολιτισμικά δικαιώματα» στους Κούρδους, χωρίς να επιμείνει σε ανεξάρτητο κράτος. Ισχυρίστηκε πάντως ότι «καμιά πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο», εφόσον αυτή τη στιγμή το ΡΚΚ διαθέτει 3.500 μαχητές σε απόρθητες οχυρές τοποθεσίες του Ιράκ και του Ιράν, μαζί με 1.500 άνδρες σε τουρκικά εδάφη.

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε διαπραγμάτευση με το ΡΚΚ, καθώς τις τελευταίες μέρες έχασε τρεις στρατιώτες σε επιθέσεις ανταρτών.

Λάδι στη φωτιά όμως ρίχνει και το ποδόσφαιρο! Χθες διακόπηκε για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή το ματς της Ντιγιαρμπακίρ, κατόπιν εισβολής των οπαδών της σε γήπεδο της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος του τουρκικού Κουρδιστάν να απειλείται με άμεσο υποβιβασμό στη Β’ Εθνική.

Γ. Παπαδάτος
ΕΘΝΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/3-5.html#ixzz0iGyattou

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP