Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

"ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΕ"


Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, δεσμεύθηκε για τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο Μπρντο πρι Κράνιου.

«Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς αποτελεί εγγύηση για τον παγκόσμιο ρόλο της Ένωσης», είπε ο πρόεδρος της Σλοβενίας και χαρακτήρισε την πολιτική εναντίωσης στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. κοντόφθαλμη και επιζήμια για τα συμφέροντα της Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας και εξέφρασε την ευχή, τα πολιτικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να ανοίξουν ταχύτερα και τα τεχνικά ζητήματα να μην πολιτικοποιούνται.

Η Σλοβενία, με όλα τα μέσα, υποστηρίζει την άποψη ότι κάθε υποψήφιο μέλος πρέπει να εκπληρώνει τα αναγκαία κριτήρια, ανέφερε ο κ. Τουρκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αισθανόμαστε ότι, συχνά, αμφιβολίες πολιτικής φύσης φαίνεται να καλύπτονται με την ορολογία των τεχνικών θεμάτων».

Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σλοβενία, εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα του θα επιτύχει την ένταξη στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα αποτελέσει φορτίο στην Ε.Ε., αλλά θα συμβάλει θετικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Τουρκ είπε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γκιουλ εξέφρασε υποστήριξη στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού και είπε ότι το Κυπριακό "αποτελεί πολιτικό εμπόδιο για πολλούς από τους στόχους της Ε.Ε."

Οι κ.κ. Τουρκ και Γκιούλ συζήτησαν και για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Τούρκο πρόεδρο να τονίζει ότι η σταθερότητα της Ε.Ε. εξαρτάται από τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. «Η ειρήνη στα Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας», ανέφερε και εκτίμησε ότι τα Βαλκάνια είναι περιοχή ενδιαφέροντος τόσο για τη Σλοβενία όσο και την Τουρκία.

Οι δύο χώρες αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή, είπε, υπογραμμίζοντας τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP), στην οποία η Σλοβενία εντάχθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Τουρκ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και τόνισε τη σημασία της SEECP και της Διαδικασίας του Μπρντο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Ο Σλοβένος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σημειώνοντας ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές του Οκτωβρίου πρέπει να διεξαχθούν σε ειρηνική ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο της στη Βοσνία και η διεθνής κοινότητα να μελετήσει τη συνεχιζόμενη παρουσία εκπροσώπου της στη χώρα, είπε ο κ. Τουρκ.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν ικανοποίηση για τη διμερή οικονομική συνεργασία, η οποία δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και ζήτησαν ενδυνάμωση της συνεργασίας, κυρίως σε τρίτες αγορές.

Η οικονομική συνεργασία Σλοβενίας - Τουρκίας θα συζητηθεί, σήμερα, σε διμερές επιχειρηματικό φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία των δύο προέδρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από την αναχώρησή του για τη Λιουμπλιάνα, είχε δηλώσει ότι σημειώθηκε εντυπωσιακή πρόοδος στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανήλθε στο 1 δισ. δολάρια το 2009, όταν το 2000 δεν υπερέβαινε τα 100 εκατ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP