Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Εισβολή Τούρκων στο Β.Ιράκ, εν αγνοία Ερντογάν!


Εισβολή έκανε ο τουρκικός στρατός στο Β. Ιράκ εν αγνοία της κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημεριδα Τaraf, τον προηγούμενο Μάιο, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε μονάδες του στο Β. Ιράκ, χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει κλιμάκωση της βίας από το ΡΚΚ ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος
. Στο πλαίσιο αυτό στρατιωτικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα και τεθωρακισμένα τοποθετήθηκαν στη συνοριογραμμή. Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να ειδοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για τις εξελίξεις, ζήτησε ενημέρωση από το στρατό και τελικά η επιχείρηση ματαιώθηκε. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είχαν ευθεία ανάμιξη καθώς απείλησαν ότι θα πλήξουν τα τουρκικά στρατεύματα.


Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον υπουργό εξωτερικών κ. Νταβουτογλου, ο οποίος επισκεπτόταν τις ΗΠΑ και διέταξε αμέσως τη ματαίωση της επιχείρησης. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά την περίοδο εκείνη Αρχηγος ΓΕΣ ήταν ο στρατηγός Işık Koşaner, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα προήχθη σε Αρχηγο ΓΕΕΘΑ.

Πάντως, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «δυτικές πηγές» επιβεβαιώνουν το συμβάν αλλά αρνούνται ότι υπήρξε απειλή από τις ΗΠΑ, ενώ κάνουν λόγο για μια τουρκική μονάδα με ελαφρύ οπλισμό που πέρασε τα σύνορα και όχι σε τεθωρακισμένα.

http://www.onalert.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP