Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Στο Ιράν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ


«Ξεκίνησε μία νέα περίοδος με το μήνυμα που δίνει η νέα κυβέρνηση η οποία ανέλαβε μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αναχωρώντας σήμερα για την Τεχεράνη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση προς το Ιράν, ο Γκιουλ αναφέρθηκε στην πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων από εδώ και πέρα και είπε ότι «είναι πολύ σημαντικοί οι πρώτοι 5-6 μήνες, διότι όπως θα ξεκινήσουν οι σχέσεις, έτσι ακριβώς θα συνεχιστούν.
Να σημειωθεί ότι προχτές είχε μεταβεί στην Τεχεράνη και ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.
Το Ιράν, εκτός από σημαντικό κεφάλαιο στην τουρκική διπλωματία, είναι και ένα από τα σημεία της νέας εποχής των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Πρόεδρος Γκιούλ πριν την αναχώρησή του σήμερα για το Ιράν, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, τόνισε ότι μεταβαίνει στην Τεχεράνη για την 10η Συνάντηση Κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας και υπενθύμισε ότι αυτή συστάθηκε το 1985 από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν και ότι το 1992 διεύρυνε το διεθνή χαρακτήρα της με τη συμμετοχή του Αφγανιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργισίας, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν.

Ο Γκιούλ επεσήμανε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στην Τεχεράνη ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης θα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι επιδράσεις αυτής και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Σε ερώτηση ποια θα είναι τα θέματα, που θα συζητήσει κατά τις επαφές που θα έχει, και αν θα συναντηθεί με τον Αγιατολλάχ Χαμενέι, ο Γκιούλ είπε: «Προβλέπεται συνάντηση με όλους. Στον κόσμο υπάρχουν νέες εξελίξεις. Με το μήνυμα, που έστειλε η νέα αμερικανική κυβέρνηση και με τον τρόπο, με τον οποίο βλέπει τον κόσμο, έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδος. Κατά συνέπεια, η περιοχή μας είναι μια από τις περιοχές, στις οποίες αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα εντός αυτής της νέας περιόδου. Το Αφγανιστάν, το Ιράν, οι δυσκολίες μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητήσουμε. Πέραν αυτού, σε αυτή τη νέα περίοδο πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι, διότι αυτό είναι άκρως σημαντικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αξιολογηθεί η επίσκεψη, που σχεδιάζει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος στην Τουρκία, ο Γκιούλ είπε ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι διμερής και ότι γίνονται εργασίες για τον καθορισμό του πλαισίου της.

Ο Γκιούλ είπε: «Αυτή η επίσκεψη ασφαλώς και είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντική τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και από δικής μας πλευράς. Όπως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για πολλά θέματα του κόσμου, το ίδιο ενδιαφέρεται και η Τουρκία, ειδικότερα δε για όλα τα θέματα της περιοχής μας. Από αυτή την άποψη, για τη συζήτηση όλων αυτών και την εξέτασή τους θα είναι μια άκρως σημαντική επίσκεψη. Πέραν αυτού, οι διμερείς μας σχέσεις, όπως γνωρίζετε και εσείς, είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο Πρόεδρος Γκιούλ στην ερώτηση αν κομίζει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στο Ιράν όσον αφορά το διάλογο με τις ΗΠΑ, είπε ότι με την Τεχεράνη θα ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα, κάτι το οποίο άλλωστε γινόταν και κατά το παρελθόν με ειλικρινή, έντιμο και διάφανο τρόπο. Ο Γκιούλ επεσήμανε ότι αποδίδουν σημασία στις γειτονικές σχέσεις με το Ιράν και ότι είναι φυσικό να ανταλλάσσουν απόψεις.

Στην υπενθύμιση δημοσιογράφου ότι ο Ομπάμα μετά την εκλογή του είχε δηλώσει ότι εντός 100 ημερών θα απευθυνθεί στον ισλαμικό κόσμο από κάποια πρωτεύουσα μουσουλμανικής χώρας, και σε ερώτησή του αν υπάρχει κάποια τέτοια προσδοκία και αν η πρωτεύουσα αυτή μπορεί να είναι η Άγκυρα, ο Γκιούλ είπε: «Αν πρόκειται να κάνετε έναν τέτοιο συσχετισμό, η επίσκεψή του αυτή καθαυτή στην Άγκυρα αποτελεί μήνυμα».

Ο Πρόεδρος Γκιούλ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, είπε ότι το σημαντικότερο σκέλος των σχέσεων αυτών είναι ο τομέας της ενέργειας και ότι οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών συχνά συναντώνται. Ο Γκιούλ επέστησε την προσοχή στο ότι το Ιράν έχει πολύ μεγάλα αποθέματα υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική η εξόρυξη των αποθεμάτων αυτών.

Ο Γκιούλ είπε, επίσης, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν και θέματα οδικών και συγκοινωνιακών μεταφορών και δικτύων, που θα πρέπει να εξεταστούν.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP