Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ

Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο γραπτό Τύπο, πέραν του ότι προκάλεσαν μεγάλο σοκ τα όπλα, που βρέθηκαν στην περιοχή Γκιόλμπασι της Άγκυρας κοντά στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της Δ/νσης Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραχήμ Σαχίν, προκάλεσε ιδιαίτερο σοκ και ο κατάλογος με τα ονόματα εκείνων, που ήταν στόχος των εν λόγω όπλων.

Ο κατάλογος των ατόμων, που επρόκειτο να δολοφονηθούν, συμπεριλάμβανε τον Πατριάρχη των Αρμενίων της Κων/πολης Μεσρόμπ Μουταφιάν, τον Πρόεδρο της αρμενικής κοινότητας της Σεβάστειας Μηνά Ντουρμαζγκιουλέρ και τα ονόματα των δύο μεγάλων αρχηγών των Αλεβιτών, Αλί Μπάλκιζ και Κιαζίμ Γκεντς. Σκοπός ήταν, απ’ ό,τι λέγεται, να δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ Αλεβιτών - Σουνιτών.

Ακόμη, λέγεται ότι τα όπλα που βρέθηκαν, δεν πρέπει να είναι όπλα από την εποχή της υπόθεσης Σουσουρλούκ, αλλά όπλα θαμμένα σε μεταγενέστερη περίοδο.

Επίσης, σημειώνεται ότι τις μονάδες, που υπάγονταν στο Σαχίν και θα πραγματοποιούσαν τις δολοφονικές ενέργειες, θα τις κατεύθυναν οι αξιωματικοί Μουχαμέντ Σαρίκαγια και Τουράν Οζγκιούρ Κιρμιζί, που συνελήφθησαν με το τελευταίο κύμα συλλήψεων.

Οι επιθέσεις λέγεται ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του τρέχοντος έτους και ότι σκοπός ήταν να επηρεαστούν οι επικείμενες δημοτικές εκλογές. Έτσι, στόχος των δολοφονικών επιθέσεων ήταν να δημιουργηθεί χάος στη χώρα πριν τις δημοτικές εκλογές.

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, από τους 33 που συνελήφθησαν με το τελευταίο κύμα της Εργκενεκόν, οι 15 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 15 παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ συνεχίζεται από την Εισαγγελία η ανάκριση των 3 άλλων.

Ο Ιμπραχήμ Σαχίν, που τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε, τελικά προφυλακίσθηκε από το 13ο Κακουργιοδικείο και στάλθηκε στις φυλακές Μετρίς μαζί με άλλους 3 συλληφθέντες. Τελικά, η σύλληψη του Σαχίν έγινε με την αιτιολογία της σύστασης οργάνωσης προς υποβοήθηση της λειτουργίας της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν.

Ο Τύπος προβάλλει ότι, μετά από αίτημα του εισαγγελέα της Εργκενεκόν Ζεκεριά Όζ, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην Γ.Γ. του ΣΕΑ, στρατηγός ε.α. Τουντζέρ Κιλίντς. Ενώ αρχικά ζητήθηκε να είναι υπό επιτήρηση, τελικά ανακοινώθηκε ότι ο Κιλίντς αφέθηκε ελεύθερος.

Το ίδιο αφέθηκε ελεύθερος και ο συνταγματάρχης ε.α. Ιλγιάς Τσινάρ.

Ο Τύπος αναφέρει, ακόμη, ότι άλλα 3 σημαντικά ονόματα, που είχαν προσαχθεί στο πλαίσιο του τελευταίου κύματος συλλήψεων για την υπόθεση Εργκενεκόν, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης Κεμάλ Γκιουρούζ, ο στρατηγός ε.α. Κεμάλ Γιαβούζ και ο αντιστράτηγος ε.α. Ερντάλ Σενέλ αφέθηκαν χθες ελεύθεροι. Όμως συνελήφθησαν ο Πρόεδρος της Πλατφόρμας «Είμαστε Μερικά Άτομα» και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανεξάρτητης Δημοκρατίας. Τέλος, αναφέρεται ότι ανακρίνεται ακόμη ο καθηγητής Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ειδικότερα για τη σχέση του με τον Οτζαλάν και την επαφή του με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ.

Η Vatan στην κορυφή της πρώτης σελίδας της γράφει ότι το περιοδικό Newsweek σχολίασε ότι στην Τουρκία υπάρχουν δύο βαθέα κράτη, το ένα εξ αυτών είναι το καθαρό βαθύ κράτος, που εκπροσωπεί την κοσμική άρχουσα τάξη και σε αυτό εντάσσονται οι στρατηγοί, οι γραφειοκράτες, οι δικαστές και οι ακαδημαϊκοί. Το άλλο βαθύ κράτος είναι το σατανικό δίδυμο του πρώτου, που ασκεί παράνομες δραστηριότητες, το βρώμικο βαθύ κράτος που σκοτώνει ανθρώπους.

Η Hurriyet στην πρώτη της σελίδα παρουσιάζει, όπως τις χαρακτηρίζει, δυο ειδήσεις-σοκ: Η μία εξ αυτών προκύπτει από τα λεχθέντα του Ιμπραχήμ Σαχίν στην κατάθεσή του, ο οποίος είπε ότι το κράτος τον κάλεσε στο καθήκον πριν από 3 μήνες μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Τσιτσέκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται η σύσταση μιας νέας υπηρεσίας για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Σαχίν κατονόμασε τους 2 στρατιωτικούς που τον κάλεσαν, λέγοντας ότι ήταν ο στρατηγός Μετίν από το Γενικό Επιτελείο και ο στρατηγός Μπεκίρ Καλγιοντζού, ο οποίος είναι διοικητής του 7ου Σώματος Στρατού. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Εγώ τότε τους είπα ότι θα σημειωθεί επιτυχία στον αγώνα αυτό κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο θα συνεργαστούν οι στρατιωτικοί, η αστυνομία και η ΜΙΤ. Μου είπαν να επιλέξω 300 άτομα και εγώ έκανα τις προετοιμασίες μου».

Η ίδια εφημερίδα στην ίδια σελίδα ως δεύτερο «σοκ» αναφέρει ότι το πρώην στέλεχος της ΜΙΤ, ο Κορκούτ Εκέν, σχετικά με τα όπλα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Γκιόλμπασι, είπε: «Δεν είναι από εκείνα που είχαν έρθει από το Ισραήλ για δολοφονική ενέργεια κατά του Οτζαλάν. Επίσης, τα όπλα που λέγεται ότι είναι χαμένα από την περίπτωση του Σουσουρλούκ, ήταν 10 και βρίσκονται στο εξωτερικό. Τη μεταφορά τους δεν την γνώριζε ούτε και ο ίδιος ο οδηγός του ΤΙR, με το οποίο μεταφέρθηκαν. Τότε, αποχώρησα από τα καθήκοντά μου και δεν κατέστη δυνατό να τα φέρουμε πίσω. Άδικα τώρα τα αναζητούν. Τα όπλα αυτά δεν βρίσκονται εδώ».

1 σχόλια:

sdel 12 Ιανουαρίου 2009 στις 6:55 μ.μ.  

Ο στρατηγός Μπεκίρ Καλγιοντζού πρωτοστάτησε στο «βελούδινο πραξικόπημα» του 1997 όταν με μια απλή παρέλαση των αρμάτων της 9ης ΤΘΤ στην Άγκυρα ανάγκασε την κυβέρνηση του Ερμπακάν σε παραίτηση. Σε ανταμοιβή για αυτές του τις υπηρεσίες προήχθη στον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP