Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ

H Aksam, σε άρθρο γνώμης του διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Ismail Kucukkaya με τίτλο «Περισσότερο σημαντική και από προεκλογική ομιλία μπαλκονιού», αξιολογεί τη χθεσινή ομιλία του Π/Θ Ερντογάν στην Άγκυρα ως εξής:
Η χθεσινή ομιλία του Π/Θ Ερντογάν δημιούργησε παράλληλα και το κατάλληλο υπόβαθρο, ώστε η διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν, η οποία ολοένα και αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας ενός κοινωνικού διαχωρισμού, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί και σε διαχωρισμό σε επίπεδο φορέων, ήταν «πιο σημαντική από μια προεκλογική ομιλία μπαλκονιού».
Το κράτος θέλει να γλιτώσει από «το βάρος της υπόθεσης Σουσουρλούκ». Η κοινωνία αυτό το αξιολογεί όχι στο πλαίσιο «μιας επιλογής, αλλά μιας αναγκαιότητας». Η υπόθεση, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι με την υπάρχουσα ανησυχία η εκκαθάριση αυτή μπορεί αφενός να μεταβληθεί σε «πολιτική κερδοσκοπία» και αφετέρου να «αποτελέσει υλικό για αισθήματα εκδίκησης».
Κατά συνέπεια, υπάρχει η ανάγκη για μια προσεχτική προσέγγιση της υπόθεσης Εργκενεκόν, η οποία θα απέχει από κάθε είδους «μοντάζ». Η αντιμετώπιση, που τυγχάνουν γνωστά και σεβαστά ονόματα της Τουρκίας, προκαλεί πόνο στη συνείδηση της κοινωνίας. Το έχω αναφέρει και άλλοτε: «Ένα μεγάλο έθνος δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι αξιωματικοί, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους τη διοίκηση του στρατεύματος, μπορεί τώρα να αποτελούν μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η κατηγορία αυτή μπορεί να δημιουργήσει τραύμα».
Για το λόγο αυτό, πρέπει να κάνουμε πολύ καλά το «διαχωρισμό μεταξύ Εργκενεκόν και Σουσουρλούκ». Εάν, όντως, υπάρχει κάποια διασύνδεση, αυτή πρέπει να τεθεί επί τάπητος με απτές αποδείξεις. Εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί, τότε και η κοινωνία θα αποκτήσει και τις υγιείς εκτιμήσεις της. Το αναφέρουμε πάντοτε: Δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν το σχέδιο που κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η χθεσινή ομιλία Ερντογάν έδειξε ακόμη μια φορά ότι ο διαχωρισμός αυτός δεν βρίσκεται σε κρατικό επίπεδο. Το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί, μετά την έκτακτη συνάντησή τους, δεν προέβησαν σε καμία δήλωση, αλλά και η μη έκδοση εκ μέρους του Συμβουλίου των Προέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάποιας ανακοίνωσης, αξιολογούνται ως θετικές κινήσεις. Αυτά είναι βήματα ομαλοποίησης. Παράλληλα, συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της δημοκρατικής κουλτούρας.
Μπορεί να μην έχουμε κάποιο διαχωρισμό σε κρατικό επίπεδο, όμως αυτός υπάρχει σε επίπεδο ΜΜΕ. Διότι εκεί βρίσκεται το κατάλληλο υπόβαθρο, προκειμένου να κινηθούν ελεύθερα οι περιθωριακοί. Η πόλωση και τα μέτωπα που υπάρχουν στα ΜΜΕ, στην πραγματικότητα, αλείφουν με βούτυρο το ψωμί εκείνων, οι οποίοι θέλουν να πυροδοτήσουν το διαχωρισμό αυτό.
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε. Η πραγματική εθνικοφροσύνη αποδεικνύεται μέσα από τέτοιου είδους εξετάσεις. Εύχομαι, πάντως, η ομιλία Ερντογάν να μην αποτελεί μια απλή ομιλία, η οποία πραγματοποιείται για το θεαθήναι.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP