Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αντί-κουρδική επιδρομή στη Συρία, 37 συλλήψεις


Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία, οδήγησε στη σύλληψη τουλάχιστον 37 Κούρδων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και εννέα μαθητές κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη Δαμασκό και το Χαλέπι. Η αστυνομία προέβηκε στη σύλληψη έξι Κούρδων σε δύο μέρες, στις 10 και 11 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό.

31 άλλοι Κούρδοι, συμπεριλαμβανομένων 4 παιδιών και 9 μαθητών συνελήφθησαν στο Χαλέπι, η κύρια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, κατά τη διάρκεια επιδρομών στα σπίτια τους μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, η αστυνομία έψαξε εξονυχιστικά τα σπίτια τους.

Οι λόγοι των συλλήψεων, δεν έγιναν γνωστοί, οι συριακές αρχές δεν ανακοινώνουν συνήθως αυτές τις συλλήψεις, σύμφωνα με τις κουρδικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν πριν και μετά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Χαλέπι, στις 6 Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για το PKK, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, που συνεχίζει τον πολιτικό και ν ένοπλο αγώνα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων και την δημοκρατική αυτονομία.
Η Τουρκία και η Συρία, δύο κατασταλτικές χώρες, που έχουν προβλήματα με τους Κούρδους, διατηρούν καλές σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Δύο καταπιεστικές χώρες
Η Συρία είναι παγκοσμία πρωταθλήτρια των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2010 του παρατηρητήριου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που δημοσιεύθηκε την 24 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.
Η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ, που κυβερνά τη χώρα από το 2000 φυλακίζει τους πολιτικούς ακτιβιστές, καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης, καταστέλλει την κουρδική μειονότητα, απομονώνει τους φυλακισμένους από τον έξω κόσμο και τους βασανίζει συχνά, κατήγγειλε η οργάνωση.
Στη χώρα του Ερντογάν, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 23.573 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρηθήκαν σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια του 2010, έναντι 20.720 το 2009, σύμφωνα με μια έκθεση από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας. 607 άμαχοι σκοτώθηκαν σε άγνωστες συνθήκες η υπήρξαν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ετών στην κουρδική περιοχή.
Επιπλέον, τουλάχιστον 61 παιδιά σκοτώθηκαν από την αστυνομία ή από στρατιωτικά εκρηκτικά κατά τα τελευταία εννέα χρόνια στη χώρα της «προχωρημένης δημοκρατίας» του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

MEDIAPART
15 Φεβρουαρίου 2011. Από τον Maxine Azadi

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Κουρδικού ζητήματος (στα γαλλικά)

«Πρόκειται για 30 με 40 εκ. ανθρώπους χωρίς πατρίδα, χωρίς δικαιώματα, κυνηγημένοι από το τέλος του Α’ Π.Π. στα εδάφη πέντε κρατών, το ένα πιο ουμανιστικό από το άλλο…»
Σαράντα εκατομμύρια…

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP