Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Νέο κύμα συλλήψεων για την Εργκενεκόν

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι πραγματοποιήθηκε νέο κύμα συλλήψεων στο πλαίσιο της δίκης για την υπόθεση Εργκενεκόν σε 13 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη και η Προύσα.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων, μέχρι στιγμής τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 26 άτομα, μεταξύ των οποίων οκτώ εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού, ένας αρχηγός της Αστυνομίας, οκτώ αστυνομικοί, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μουσταφά Οζμπέκ, ο δημοσιογράφος Ουνάλ Ινάντς και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ερευνών VERSO, Ερχάν Γκιοκσέλ. Μέλη των ειδικών δυνάμεων συνελήφθησαν και κρατούνται επίσης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της μονάδας στην περιοχή Ελατσίκ, Αyhan Atbek. Έρευνες πραγματοποιούνται στα γραφεία και στις κατοικίες των συλληφθέντων, καθώς επίσης στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Avrasya TV.
Όπως είναι γνωστό, 86 άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και πολιτικοί, δικάζονται για σχέσεις με το δίκτυο Εργκενεκόν που είχε στόχο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να ανατρέψει την κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Στην Τουρκία, σε εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας σε πάνω από δέκα επαρχίες της χώρας, συνελλήφθησαν 26 άτομα ύποπτα για την εμπλοκή τους στην υπόθεση Εργκένεκον. Πρόκειται στην πλειονότητα τους, για στελέχη της αστυνομίας και του στρατού που κατηγορούνται για συμμετοχή σε σχέδια καθεστωτικής εκτροπής. Οι σημερινές συλλήψεις θεωρούνται προάγγελος νέων διώξεων, την ώρα που η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνόν ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν για εκστρατεία φίμωσης αντιφρονούντων.
Κατά τη σημερινή επιχείρηση η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 26 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης Εργατών Μετάλλου, Μουσταφά Ουζμπέκ. Οι 20 είναι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, οκτώ εκ των οποίων στρατιωτικοί εν ενεργεία. Και οι 20 φαίνεται ότι συνδέονται με τον ήδη προφυλακισμένο, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας, Ιμπραχήμ Σαχίν, στο σπίτι του οποίου είχε βρεθεί πριν λίγες ημέρες κατάλογος με 300 ονόματα πιθανών συνεργών του. Ο Σαχίν είχε υποστηρίξει ότι έως και τρεις μήνες πριν, οι κρατικές υπηρεσίες του είχαν ζητήσει να συγκροτήσει νέα αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τον αγώνα κατά του ΠΚΚ. Τα ονόματα αυτά ανήκαν σε εκείνους, όπως είχε ισχυριστεί, που επρόκειτο να επανδρώσουν τη νέα αυτή υπηρεσία. Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Ερχάν Γκιοκσέλ, ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΒΕΡΣΟ, αλλά και ο πρόεδρος των αστυνομικών συντακτών, δημοσιογράφος Ουνάλ Ινάντς. Πρώην συνδικαλιστές και νυν βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως ο Μπαιράν Μεράλ, πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών Τουρκίας, αντέδρασαν έντονα για τις σημερινές προσαγωγές, λέγοντας ότι πρόκειται πια για φασιστικές πρακτικές ισλαμικού κράτους. Είναι φανερό ότι οι αθρόες προσαγωγές, συλλήψεις και προφυλακίσεις αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν, με εντάλματα που εκδίδονται από εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση Εργκένεκον, προκαλεί αμφιβολίες για την εγκυρότητα των νομικών πλαισίων της δίκης, που φαίνεται να μετατρέπεται πλέον σε λαϊκό δικαστήριο των αντιπάλων της κυβέρνησης, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το 11ο κύμα συλλήψεων υπόπτων για την συμμετοχή στην παρακρατική οργάνωση Ergenekon. Στην Κων/πολη στην Άγκυρα και σε άλλες έντεκα πόλεις από τις πρωινές ώρες σημειώνονται αθρόες προσαγωγές μεταξύ των οποίων βρίσκονται αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές. Ακόμη γίνεται έρευνα σε τηλεοπτικό σταθμό γνωστό για τις σχέσεις του με τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας.
Εντύπωση προκαλεί και η έρευνα που πραγματοποιείται στο Συνδικάτο Μετάλλου της Τουρκίας το οποίο φέρεται να χρηματοδοτεί τις εθνικιστικές οργανώσεις.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP