Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Hurriyet: Ευκαιρία για συνεργασία.


Είναι όμως και μια περιοχή όπου στα «σημεία καμπής» μπορούν να σημειωθούν δραματικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, τα κακά πράγματα μπορούν να συμβούν αιφνιδίως, το ίδιο και τα καλά. (…) Η αναθέρμανση των σχέσεων με την Ελλάδα που ακολούθησε τον σεισμό στο Μαρμαρά το 1999 παραμένει θρύλος στη διπλωματία. Πιστεύουμε ότι ένα άλμα προς την κατεύθυνση των καλών σχέσεων στο Αιγαίο είναι κοντά.

Μετά από δεκαετίες επίδειξης δύναμης, εμμονικές ερμηνείες αφηρημένων σημείων περί τον προσδιορισμό του εδάφους και τελετουργικές αερομαχίες, ο παραλογισμός έχει καταστεί πιο ξεκάθαρος από ποτέ. Είναι ξεκάθαρος γιατί η οικονομία της Ελλάδας σχοινοβατεί. (…) Οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια. Το 2008 η Τουρκία φέρεται να δαπάνησε 11,6 δισ. σε προμήθειες όπλων και η Ελλάδα 9,7.

Αν τα ποσά είναι βαριά για την Τουρκία, είναι αδιανόητα για την Ελλάδα. Είναι καιρός να σταματήσουμε. (…) Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ερντογάν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, δίνει ευκαιρία για πραγματική πρόοδο. Ο καθορισμός ορίων στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο του είναι διπλωματικά εφικτό εγχείρημα. Σήμερα η ατζέντα κυριαρχείται από τα πυρηνικά, το Ιράν και την Αρμενία. Τον επόμενο μήνα όμως το Αιγαίο θα ανέβει ψηλά.
Ενα αποστρατιωτικοποιημένο Αιγαίο δεν χρειάζεται να είναι μακρινό όνειρο. Με την ανάλογη πολιτική βούληση είναι ένας εφικτός στόχος.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP