Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο Ντ. Έρογλου νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα


Όπως δήλωσε προ ολίγου στον παράνομο «Μπαϋράκ» ο ‘πρόεδρος’ της ‘ανωτάτης επιτροπής εκλογών’ Νεβάρ Νολάν, τα τελικά ποσοστά των κ.κ. Έρογλου και Ταλάτ είναι 50,37% και 42,82% αντίστοιχα, με την επιφύλαξη ορισμένων μη καταμετρηθέντων αποτελεσμάτων, τα οποία ωστόσο δεν διαφοροποιούν το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου δήλωσε προ ολίγου στην τηλεόραση του «ΡΙΚ» ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη και ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να δούμε στη βάση αυτών των δεδομένων πώς θα διαπραγματευθούμε για την επίτευξη της λύσης. Ο στόχος δεν αλλάζει. Αν αυτή δεν επιτευχθεί, την ευθύνη να την έχει αυτός που δεν την επιθυμεί. Δεν είναι ώρα ο καθένας να δικαιώνει την δική του πολιτική. Προέχει σε κλίμα ενότητας και συλλογικού προβληματισμού με δεδομένο ότι ο κ. Έρογλου θα είναι ο διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας να δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Θα δούμε επί του συγκεκριμένου τις προοπτικές, χρειάζεται επιμονή και προσοχή. Θα συζητήσουμε το θέμα και στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο.
Σε αντίστοιχη αρνητική εκτίμηση για το ‘εκλογικό’ αποτέλεσμα στα κατεχόμενα προέβησαν και οι εκπρόσωποι των ε/κ πολιτικών κομμάτων, Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Μάριος Καρογιάν (ΔΗΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης (ΕΥΡΩΚΟ) και Ιωάννα Παναγιώτου (Κίνημα Οικολόγων).

Επινίκειες δηλώσεις

Ο ψευδοπρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο Ντ. Έρογλου ανέφερε ότι προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει τη δική του διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, να δημιουργήσει «εθνικό συμβούλιο» και «συμβούλιο του λαού», όπως είπε, και να έρθει σε επαφή με την τουρκική ηγεσία. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού. Οι παράμετροι της λύσης βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Ερογλου και ανέφερε ότι «το σημαντικό είναι όταν αυτοί οι παράμετροι θα εφαρμοστούν να μην εφαρμοστούν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και να μην οδηγήσουν σε μία λύση η οποία δεν θα είναι προς το συμφέρον τους».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι «αν συμφωνία υπάρχει σε κάποια θέματα και όχι σε όλα, τότε δεν υπάρχει συμφωνία» και ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση, τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Δήλωσε ακόμη ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού αφού, όπως πρόσθεσε, δεν θέλει να ξαναζήσουν οι Τουρκοκύπριοι τέτοια γεγονότα που ο ίδιος έχει βιώσει από το 1960 μέχρι σήμερα. Ο κ. Έρογλου υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ζήσουν οι Τ/Κ και οι Ε/Κ μαζί και ειρηνικά, προσθέτοντας ότι περιμένει την ίδια συμπεριφορά και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να γίνει διαχωρισμός των ανθρώπων «σε ανθρώπους που επιθυμούν τη λύση και σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν τη λύση». Αναφέρθηκε και στη λεγόμενη απομόνωση των κατεχομένων και διερωτήθηκε γιατί ισχύει ακόμα αφού, όπως είπε, δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει ακόμα η ‘απομόνωση’.
Ο Ντερβίς Ερογλου, τέλος, ευχαρίστησε τους ‘ψηφοφόρους’ για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP