Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ανάβει τα αίματα η σπασμένη μύτη του Α. Τουρκ Ανάβει τα αίματα η σπασμένη μύτη του Α. Τουρκ


Ανάβει και πάλι τα αίματα στο Κουρδικό η επίθεση που δέχτηκε τη Δευτέρα στη Σαμψούντα ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ, μπροστά στα απαθή μάτια της Αστυνομίας.

Την ώρα που ο Κούρδος πολιτικός -στον οποίο έχει απαγορευθεί η πολιτική δράση από το Συνταγματικό Δικαστήριο- διάβαζε μια ανακοίνωση έξω από δικαστήριο της πόλης του Πόντου, του επιτέθηκαν δύο άγνωστοι σπάζοντάς του τη μύτη και δύο δόντια.

Ο Τουρκ εξήλθε από νοσοκομείο της Aγκυρας την Τετάρτη απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, στάση για την οποία τον επαίνεσε ο πρόεδρος Γκιουλ.

Ωστόσο, Τούρκοι και Κούρδοι διανοούμενοι ξεσηκώθηκαν για το περιστατικό, ενώ πολλοί καταστηματάρχες σε πόλεις με κουρδικό πληθυσμό (Χάκαρι, Γιουσκέκοβα, Σεμντινλί, Βαν κ.ά.) έκλεισαν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Για να κατευνάσει τα πάθη η κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό διευθυντή της Σαμψούντας μαζί με δύο άνδρες του, ενώ ο πρόεδρος του νέου κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ζήτησε να πέσουν κεφάλια στην Αστυνομία της Σαμψούντας. Δεν θεωρείται άσχετη με την επίθεση κατά του Τουρκ η έξαρση της δράσης του ΡΚΚ τα τελευταία 24ωρα.

Επιθέσεις
Από την αρχή της εβδομάδας οι Κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν τουλάχιστον τρεις επιθέσεις στις επαρχίες Μπατμάν, Σιρνάκ και Σιίρτ, σκοτώνοντας έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ανάλογες απώλειες είχε και το ΡΚΚ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά έριξε ο αρθρογράφος της «Χουριέτ», Γιλμάζ Εζντίλ, υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που έριξαν τη γροθιά τους σαν σφυρί στο πρόσωπο του Τουρκ, εξέφραζαν σε μεγάλο βαθμό το λαϊκό αίσθημα».

Ο δικηγορικός σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα παραπάνω σχόλια και ζήτησε τη δικαστική δίωξη του Εζντίλ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP