Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κι όμως, Ελλάδα και Τουρκία συζητούν για το Αιγαίο!


Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη των διακεκριμένων δημοσιογράφων, Σταύρου Λυγερού και Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» για τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας…

Φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας απόρρητο έγγραφο της Δ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών (ΟΗΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και Διασκέψεις), με τίτλο «Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο έχει αποδέκτες τον Α’ Γενικό Διευθυντή (αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις), Τρύφωνα Παρασκευόπουλο και το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, αποκαλύπτουν ότι οι διμερείς «ζυμώσεις» βρίσκονται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο από αυτό που παραδέχεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο είναι αποκαλυπτικό ως προς τις τουρκικές απαιτήσεις για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενώ – υπενθυμίζεται – ο πρωθυπουργός προσφάτως μάλλον υποβάθμισε τη σημασία της στη Βουλή (εμείς είμαστε, ως συνήθως, οι πεφωτισμένοι και οι άλλοι… οπισθοδρομικοί), παράλληλα με την απαίτηση της Τουρκίας για μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα και «ειδικές ρυθμίσεις» στο πλαίσιο ερμηνείας των διεθνών νομικών κανόνων… α λα Τούρκα, για το Καστελόριζο.


Το έγγραφο που έχει τίτλο «Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» συντάχθηκε με σκοπό να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί στην πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών!
Τι ζητά όμως η Άγκυρα:
Το βασικότερο είναι η απαίτησή της για διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο από την αντίστοιχη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου σε μια απόπειρα αποσύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, εμφανίζοντάς το «σαν αποκομμένες νησίδες, οι οποίες επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να αμφισβητήσει το νομικό δικαίωμα αυτών των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)»!
Η γεωγραφική θέση του Καστελόριζου και της νήσου Στρογγύλης επηρεάζει καθοριστικά τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν η Τουρκία πετύχει το στόχο της, τότε αποτρέπει την Ελλάδα από την αξιοποίηση μεγάλης θαλάσσιας έκτασης, στο υπέδαφος της οποίας υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων!
Το χειρότερο όμως από όλα, είναι ότι το τεκμηριωμένο έγγραφο φέρεται να έχει ενοχλήσει τον πρέσβη που χειρίζεται τα θέματα αυτά, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη-Αλέξιο Ζέππο! Εάν αυτό ισχύει, τότε σημαίνει ότι ο γ.γ. του υπουργείου έχει λάβει από την κυβέρνηση εντελώς διαφορετικές εντολές – κατευθυντήριες γραμμές, και το εν λόγω έγγραφο που απορρίπτει κατηγορηματικά ως εθνικά επιζήμιο τον διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης, τους «χαλάει τη σούπα», δημιουργώντας ένα υπηρεσιακό προηγούμενο, το οποίο δεν θα μπορούσε εύκολα να παρακάμψει! Αυτή η πληροφορία επίσης ταιριάζει με την υποβάθμιση της ΑΟΖ από τον Γιώργο Παπανδρέου! Επ’ αυτού απαιτείται ΑΜΕΣΑ τοποθέτηση τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από την κυβέρνηση.
Επίσης, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα κάνει λόγο και για «αμέλεια» (σε εισαγωγικά υπονοώντας σκόπιμη ολιγωρία), λόγω του ότι ΔΕΝ έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ο σύγχρονος ορισμός της υφαλοκρηπίδας, που έχει προκύψει από την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όμως υποτίθεται ότι επικαλούμαστε για να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας διεθνώς! Αυτό δεν αποτελεί μόνο εθνικό συμφέρον, αλλά και σχετική συμβατική υποχρέωση! Το ελληνικό Δίκαιο διατηρεί μέχρι σήμερα τον πολύ πιο περιοριστικό ορισμό του 1958, ο οποίος περιορίζει την υφαλοκρηπίδα μέχρι το σημείο που το βάθος φθάνει τα 200 μέτρα!
Τυχαία ήταν η πρόσφατη αναφορά του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στον παλαιό ορισμό της υφαλοκρηπίδας; Για ποιο λόγο τον χρησιμοποιούν αποδυναμώνοντας την ελληνική διαπραγματευτική θέση;
Και δεν είναι η μοναδική «αμέλεια»… Η Ελλάδα «δεν έχει υποβάλει χάρτες με τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, παρότι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχει ετοιμάσει τέτοιους χάρτες. Έχει υποβάλει μόνο τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία, οι οποίες αφορούν το Ιόνιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές υπάρχουν χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χάρτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απεικονίζουν τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας την αρχή της μέσης γραμμής».
Επειδή οι πολλαπλές συμπτώσεις παύου να αποτελούν… συμπτώσεις και επειδή πολλά γίνονται χωρίς να λέγονται στη διεθνή πολιτική, ιδίως από πολιτικούς που έχουν αναγάγει σε επιστήμη τον κατευνασμό αφού κατατρύχονται από το «φοβικό σύνδρομο», όρο που καθιέρωσε ο πρώτος εκ των διακεκριμένων συγγραφέων του άρθρου, δικαιούμαστε να παραμένουμε καχύποπτοι.
Εμείς θα προσθέσουμε και να τονίσουμε εμφατικά, ότι η Ελλάδα αποτυγχάνει παταγωδώς να κεφαλαιοποιήσει υπέρ της την συγκυρία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπα με το σύνολο της Δύσης! Αντ’ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αγωνιά μην και… εκτροχιαστεί η τουρκική ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. και προτείνει τη σύγκλιση συνόδου κορυφής Τουρκίας – Ε.Ε…
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, επιμένουν βλακωδώς να πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν ως δια μαγείας τη στιγμή της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το πιστεύουν επειδή τους το λένε οι Τούρκοι! Πόσο αφελείς είμαστε τελικά; Είναι δυνατόν να επιβιώσει ένα κράτος με τόσο ανεδαφική και μη ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων;
Και να σκεφτεί κανείς ότι σε περίπτωση αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Αιγαίου θα άλλαζε άρδην το σκηνικό της χρεοκοπίας της Ελλάδας… Οι κρατούντες όμως, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μην ακούσουν… μπουμ! Με αποτέλεσμα όσοι τους έχουν πάρει χαμπάρι (δηλαδή όλοι και πρώτη από όλους η Τουρκία) δε σταματάνε να παίζουν με τις φοβίες τους!
Defence-point

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP