Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΟΥΡΔΙΚΟ / ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ


Η Hürriyet δημοσιεύει σήμερα την τρίτη συνέχεια σχετικά με τη σύλληψη του Οτζαλάν και τη μεταφορά του στην Τουρκία, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Χουλουσί Τουργκούτ με τη ρουμπρίκα «Πέρασαν 10 χρόνια».

Στη σημερινή συνέχεια αναφέρεται ότι, τις πρώτες ώρες της 16ης Φεβρουαρίου 1999, το Falcon που έφερνε τον Οτζαλάν, είχε φτάσει στους τουρκικούς αιθέρες. Ο πιλότος έδινε το πρώτο μήνυμα με τη φράση: «Ειδοποιήστε αυτό το νούμερο. Το πακέτο παρελήφθη». Μετά, άρχισαν στιγμές γεμάτες αγωνία. Το αεροπλάνο, που είχε κατεύθυνση την Αττάλεια, με ξαφνική εντολή της Άγκυρας κατευθύνθηκε προς τη στρατιωτική βάση του Μπάντιρμα, όπου όμως δεν μπόρεσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Στο μεταξύ, είχαν ελαττωθεί τα καύσιμά του, με συνέπεια το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γεσίλκιοϊ. Εκεί έγινε ανεφοδιασμός και τελικά έφτασε στο Μπάντιρμα, όπου στην παραλία περίμενε μια φρεγάτα. Ο επικεφαλής της ομάδας, που επέβαινε στο αεροσκάφος, ανέφερε σε υψηλόβαθμό διοικητή ότι έφερε τον Οτζαλάν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή παραδινόταν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Αργότερα, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Σενκάλ Ατάσαγκουν συναντήθηκε, όπως είχε γίνει και πριν την αναχώρηση για την Κένυα, με την ομάδα συνοδευόμενος από το βοηθό του Αλπάι και συνεχάρη έναν – έναν τους άνδρες της ομάδας. Ο Ατάσαγκουν ανέφερε πρώτα αυτή τη σημαντική εξέλιξη στον τότε Π/Θ Ετζεβίτ και στη συνέχεια στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ. Αργότερα, πραγματοποιήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία αξιολόγηση της κατάστασης με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και τη συμμετοχή του τότε Τ/ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ.

Ο Οτζαλάν, τα μεσάνυκτα, μεταφέρθηκε με τη φρεγάτα «Φατίχ» στο Ιμραλί, όπου φυλακίστηκε, αφού πρώτα βέβαια υποβλήθηκε σε έλεγχο στοιχείων και ταυτοποίηση.

Ο Πρόεδρος και ο Π/Θ της εποχής ανήγγειλαν επισήμως, το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου, ότι ο Οτζαλάν βρισκόταν τώρα πια στην Τουρκία.

****
Η Cumhuriyet αναγγέλλει και σήμερα στην κορυφή της πρώτης σελίδας της ότι από αύριο θα αρχίσει η δημοσίευση σειράς σχετικά με τη σύλληψη του Οτζαλάν, που θα υπογράφει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Φαράτς με τον τίτλο «Από την Κένυα στο Ιμραλί».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP