Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

«Γλάρους αντί για τζετ» θέλει να ακούει στο Αιγαίο Τούρκος επιχειρηματίας


Πρόταση(!) για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη διακοπή υπερπτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, κατά την επίσκεψη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Κωνσταντινούπολη.

«Στη θέση του ήχου των πολεμικών αεροσκαφών προτιμούμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων και στη θέση των πολεμικών πλοίων θέλουμε να βλέπουμε μεταξύ των δύο ακτών πλοία που να μεταφέρουν φορτίο και επιβάτες», είπε χαρακτηριστικά ο Ντεμιρτάς.
Ουδείς βεβαίως προτιμά το ουρλιαχτό των κινητήρων αεριωθουμένων από τις φωνές των γλάρων, ιδίως οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Φούρνων κλπ. Παρόμοια παράπονα όμως δεν υπάρχουν από την πλευρά των πολιτών που εξυπηρετεί ο Επιμελητηριακός Ομιλος Σμύρνης. Βασικά οι Ελληνες πολίτες και οι παρ’ ημάς παραθερίζοντες τουρίστες είναι αυτοί που δέχονται την σχεδόν καθημερινή αυτή ταλαιπωρία την οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά και στην οποία απλά ανταποκρίνονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο κορυφαίος Τούρκος επιχειρηματίας από την Σμύρνη εξέφρασε μια επιθυμία η οποία μπορεί να εξυπηρετεί τα εκατέρωθεν εμπορικά συμφέροντα, αλλά δεν παύει να είναι η μονομερής απεμπόληση των δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, εξισώνοντας τις τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις με τις νόμιμες πτήσεις και τους νόμιμους πλόες των ελληνικών δυνάμεων στον εθνικό χώρο.

Οι προτάσεις αυτές εν μέρει είναι μια αντανάκλαση των συμφραζομένων της απαντητικής επιστολής που έστειλε ο Γ. Παπανδρέου πριν μερικές μέρες στον κ. Ερντογάν οι κίνδυνοι των οποίων επισημάνθηκαν ήδη από το defencenews.gr.

Στην επιστολή ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Επιπλέον είπε ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογράμμιζε ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.

Δεδομένης της ειλικρινούς επιθυμίας από μεγάλη μερίδα των πληθυσμών για ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δηλώσεις αυτού του είδους βρίσκουν ευήκοα ώτα. Το γεγονός είναι όμως ότι παρουσιάζεται το «τυρί», αλλά αποκρύπτεται επιμελώς η «φάκα» που στην προκειμένη περίπτωση είναι η εθελοντική «φινλανδοποίηση» της Ελλάδος.

Και όλα αυτά την ώρα που οι αποκαλύψεις των Τούρκων συναδέλφων της Ταράφ για σχέδια εισβολής στην Θράκη και πρόκλησης επεισοδίων στο Αιγαίο, αλλά και η παραδοχή εθνοκάθαρσης στην Ιμβρο, έχουν συγκλονίσει το κοινό και στις δύο χώρες.

Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου, οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό παρότι ο κ. Βαρθολομαίος γνωρίζει από πρώτο χέρι την διπλοπροσωπία της Αγκύρας σε θέματα τα οποία θεωρεί ότι άπτονται των γεωπολιτικών συμφερόντων της.

Ας σημειώσουμε ότι πριν το 1974, μόνον γλάρους άκουγες στο Αιγαίο. Αναρωτιέται κανείς τι προτάσεις έκανε ή θα κάνει ο κ. Ντεμιρτάς προς τους ηγετικούς κύκλους της χώρας του. Αλλά ίσως για αυτό να φροντίζει ο δικός μας πρωθυπουργός.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP