Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τουρκία: Ανεπηρέαστη η αμυντική βιομηχανία από τη Μ. Ανατολή...


Υπέρμετρα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Τούρκοι για το μέλλον των εξαγωγών οπλικών συστημάτων στη Μέση Ανατολή, παρά τις ταραχές... Έχοντας πουλήσει οπλικά συστήματα αξίας 832 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009 και ευρισκόμενοι εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων του 2010 που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, εκτιμούν ότι για το 2011 θα καταγράψουν πωλήσεις περί το ένα δισεκατομμύρια δολάρια και διπλασιασμό τους μέχρι το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς άλλης οι συνολικές εξαγωγές για το 2009 ανήλθαν σε 669 εκατομμύρια δολάρια. Η διαφορά έγκειται στο τι ακριβώς συμπεριλαμβάνουν στον όρο «εξαγωγές». Ο μετριοπαθέστερος υπολογισμός καταγράφει αυστηρά και μόνο τις εξαγωγές αμυντικού υλικού και δεν συμπεριλαμβάνει εξαγωγές του τομέα πολιτικής αεροπορίας στο πλαίσιο συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων οι οποίες συνοδεύουν συχνά τις κύριες συμβάσεις.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της αμυντικής βιομηχανίας διατυπώνουν την πεποίθηση ότι η τάση δεν θα αναστραφεί και πως θα συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της περιοχής.

Η Τυνησία και η Λιβύη ήταν αγορές τις οποίες «κυνηγούσαν» οι Τούρκοι, χωρίς να έχουν επιτύχει κάποια πώληση, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα δεν έχουν επηρεαστεί. Ωστόσο, όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα, οι Τούρκοι υπεύθυνοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες να ανοίξουν και αυτές τις αγορές.

Με την Αίγυπτο οι σχέσεις υφίστανται αρκετό καιρό, με τους Τούρκους να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιωδώς ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη συνέχιση της συνεργασίας. Οι άλλοι εταίροι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι κάποιες χώρες του περσικού Κόλπου, η Ιορδανία και η Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία είναι οι δυο περιοχές όπου η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει επιτύχει μεγαλύτερη διείσδυση.

Ωστόσο, η – σχεδόν – καταστροφή των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, μια χώρα της Μέσης Ανατολής, έχει πλήξει καθοριστικά την τουρκική αμυντική βιομηχανία που είχε επωφεληθεί τα μέγιστα, όχι τόσο πωλώντας προϊόντα, όσο αποκτώντας τεχνογνωσία στο πλαίσιο συμβολαίων για «πακέτα» αναβάθμισης διαφόρων οπλικών συστημάτων, χερσαίων και αεροπορικών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP