Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Νταβούτογλου: Τι Θράκη, τι… Σπάρτη


Με προσκλητήριο στους Ελληνες να επισκεφθούν την Τουρκία«για να γνωριστούµε καλύτερα»,αλλά και ξεκάθαρη γλώσσα για τις διµερείς διαφορές άρχισε την τριήµερη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ΑχµέτΝταβούτογλου. Eπιβεβαίωσε µάλιστα ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν για το Καστελλόριζο που,όπως είπε, είναι… ελληνικό νησί που ανήκει στη Μεσόγειο κι όχι στο Αιγαίο, ενώ υποστήριξε ότι µεταβαίνει στη Θράκη επειδή… θέλει να γνωρίσει την περιοχή.

«Το Καστελλόριζο είναι ένα ελληνικό νησί. ∆εν υπάρχει θέµα αµφισβήτησης του καθεστώτος του. Εγώ είπα ότι γεωγραφικά ανήκει στη Μεσόγειο. Αυτό δεν έχει σχέσηµε το τι σκεφτόµαστε ή µε όποια νοµική θέση υποστηρίζουµε γι’ αυτό ή για άλλα νησιά», είπε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι η Αγκυρα επιχειρεί να εξαιρέσει από τη διαπραγµάτευση για το Αιγαίο το Καστελλόριζο, υπογραµµίζοντας ωστόσο ότι η τουρκική πλευρά «είναι ανοικτή σε συζήτηση για όλα τα θέµατα». Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν ηΤουρκία επιµένει στο ζήτηµα των «γκρίζων ζωνών». Από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας, µετά τη συνάντησή του µε τον τούρκο οµόλογό του, αναφέρθηκε στην παραβατική συµπεριφορά της Τουρκίας: «Πρακτικές που δεν συµβάλλουν στην προσπάθεια εξοµάλυνσης, προκαλούν τη δυσπιστία της κοινής γνώµης και πρέπει να σταµατήσουν».

ΆΜΟΙΒΆΙΟΤΗΤΆ. Ο κ.Νταβούτογλου επιχείρησε να υποβαθµίσει τη σηµερινή επίσκεψή του στην Ξάνθη και την Κοµοτηνή λέγοντας πως πρόκειται για κοµµάτι της ελληνικής επικράτειας το οποίο δεν έχει «καµία διαφορά από την Κρήτη ή τα ∆ωδεκάνησα», ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να γνωρίσει καλύτερα την ευρύτερη περιοχή. Συµπλήρωσε µάλιστα πως στην επόµενη επίσκεψή του θέλει να επισκεφθεί τη… Σπάρτη λόγω της ιστορικής της σηµασίας.

Πάντως, στις σηµερινέςτου επαφές µε εκπροσώπους της µειονότητας, ο τούρκος ΥΠΕΞ αναµένεται να επανέλθει στο τουρκικό αίτηµα για απευθείας εκλογή των µουφτήδων από τη µειονότητα στη λογική της αµοιβαιότητας µε κινήσεις που έχει κάνει η Αγκυρα στα ζητήµατα του Πατριαρχείου. Το δήλωσεάλλωστε: «Καιοι έλληνεςπολιτικοί, όταν επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, πηγαίνουν στο Πατριαρχείο κι εµείς χαιρόµαστε γι’ αυτό». Ερωτηθείς σχετικά, ο έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι η Πολιτεία «κάνει αυτά που οφείλει απέναντι σε κάθε έλληνα πολίτη» και πρόσθεσε ότι Ελλάδα δεν δέχεται τηλογική αµοιβαιότητας σε ζητήµαταανθρωπί νων δικαιωµάτων, «ούτεκαι ανάµειξη τρίτων στα εσωτερικά της». Τι ΣΥΖΗΤΗΣΆΝ. Εκτός από την προετοιµασία της δεύτερης συνάντησης του Ανώτερου Συµβουλίου Συνεργασίαςκαι τηνπορεία των διερευνητικώνεπαφών γιατο Αιγαίο (αναµένεται να πραγµατοποιηθεί ακόµη µια συνάντηση των δύο διαπραγµατευτικών οµάδων εντός του µήνα, η οποία θα είναι και η τελευταία µέχρι τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία), συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Τις συνοµιλίες απασχόλησεκαι η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Η Αθήνα στηρίζει το τουρκικό αίτηµα – το οποίοβρίσκει αντίθετες τις µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – και ήδη κατάργησε τηβίζα γιατους κατόχους «πράσινων» διαβατηρίων από τηγειτονική χώρα, επιδιώκοντας να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. «Οι πρώτοι συνοµιλητές µας σεαυτό το θέµα είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Πιστεύω ότι η ελεύθερη µετακίνηση των πολιτών µεταξύΕλλάδας και Τουρκίας είναι πάραπολύ σηµαντική. Θέλουµε να γνωρίσουµε τον ελληνικό λαό», είπε ο Α. Νταβούτογλου, καλώντας µάλιστατους Ελληνες ναεπισκεφθούντην Τουρκία. Το ζήτηµα αποτελεί πάντως, «αγκάθι» καθώς η Αγκυρα τοζητά ως αντάλλαγµα προκειµένου να εφαρµόσει τη Συµφωνία Επανεισδοχής µε την Ε.Ε.

Συµφώνησαν ότι διαφωνούν και για το Καστελλόριζο Ζήτησε και τους υπουργούς άµυνας

Κύριος στόχος της χθεσινής συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν η προετοιµασία της δεύτερης συνάντησης του ανώτερου Συµβουλίου Συνεργασίας, η οποία θα πραγµατοποιηθεί τον ίούλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο α. Νταβούτογλου ζήτησε τη διεύρυνση του Συµβουλίου µε τη συµµετοχή περισσότερων υπουργών και πρότεινε να συµµετάσχουν και οι υπουργοί αµυνας, για να λάβει την απάντηση από τον ∆. ∆ρούτσα ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να προκύψει από απόφαση των δύο πρωθυπουργών.

Στο επίκεντρο η εκλογή των µουφτήδων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΑΜΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΩΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ προκειµένου να θέσουν στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας τα µείζονα θέµατα της εκλογής των µουφτήδων και των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφιών, αντιµετωπίζουν οι µειονοτικοί παράγοντες της Θράκης τη σηµερινή επίσκεψη του Αχµέτ Νταβούτογλου. Προάγγελος της υποδοχής που του επιφυλάσσουν είναι τα πρωτοσέλιδα των τουρκόφωνων µειονοτικών εφηµερίδων που αναφέρονται στην οµιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Γερµανία την περασµένη εβδοµάδα, όπου µίλησε για «αθέτηση του λόγου της ελληνικής πλευράς στο θέµα της εκλογής των µουφτήδων».

Πάγια διεκδίκηση της µουσουλµανικής µειονότητας αποτελεί η παροχή δυνατότητας εκλογής των µουφτήδων στη Θράκη, παρότι η ελληνική Πολιτεία µε απόφασή της µόλις πριν από λίγους µήνες ανανέωσε για ακόµη µία πενταετία τις θητείες των διορισµένων µουφτήδων Κοµοτηνής και Ξάνθης. Να σηµειωθεί ότι οι «ψευδοµουφτήδες» Ξάνθης και Κοµοτηνής προέκυψαν απόαµφιλεγόµενες διαδικασίες εκλογής. Αυτούς επιδιώκει τώρα η µειονότητα να επιβάλει ως νόµιµους.

Ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας θα συναντηθεί µε την Ανώτατη Συµβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας ∆υτικής Θράκης. Πρόεδρος της Επιτροπής που συνιστά µια άτυπη ένωση προσώπων η οποία αποτελείται από τους αιρετούς της µειονότητας, τους «ψευδοµουφτήδες», αλλά και από εκπροσώπους φορέων, εξελέγη πριν από λίγες ηµέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχµέτ Χατζηοσµάν, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στον κοµµατικό µηχανισµό. Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το εντευκτήριο της Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής και µετά το πέρας των επαφών του στην Κοµοτηνή θα µεταβεί στην Ξάνθη, όπου είναι προγραµµατισµένη η επίσκεψή του στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP