Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Όλι Ρεν: Μετά τις εκλογές, η Τουρκία πρέπει πλέον να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις


Τώρα που οι εκλογές διενεργήθηκαν, η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προσέγγισή της με την Ε.Ε., τόνισε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν.
«Οι δημοτικές εκλογές απαίτησαν μεγάλη ενέργεια, ως συνήθως. Τώρα που ο λαός ψήφισε, ήρθε η ώρα για την Τουρκία να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Όλι Ρεν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- Τουρκίας.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κυριότερος παράγοντας στη διαδικασία ένταξης παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το ρυθμό και την ένταση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση για την υιοθέτηση νέων νόμων, ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων.
«Οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που βελτιώνουν τις βασικές ελευθερίες, ενισχύουν το κράτος Δικαίου και εδραιώνουν το δημοκρατικό κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, είναι κατ’ αρχήν προς το συμφέρον του τουρκικού λαού», επέμεινε ο Όλι Ρεν.


Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., που άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Αν και η Άγκυρα είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες πριν το 2005 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά από αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τακτικά την απουσία μεταρρυθμίσεων.
«Μετά τις δημοτικές εκλογές, εισερχόμαστε σε μία τριετή περίπου περίοδο χωρίς εκλογές και ο πρωθυπουργός μας απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ενίσχυση της συνεργασίας με σκοπό την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», απάντησε ο Τούρκος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και νέος επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP