Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


«Το Ιράν αναπτύσσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συναντήσεις, που είχε εκεί.
«Αυτοί που διαμαρτύρονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχουν όλοι πυρηνικά όπλα», είπε και πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες που αναπτύσσουν πυρηνικό οπλισμό, αλλά «υπάρχει μία διαφορά: το Ιράν είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ενώ το Ισραήλ δεν είναι».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για τα «όπλα μαζικής καταστροφής», που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στην επιδρομή εναντίον της Γάζας.
«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στη Γάζα. Αυτό είναι όπλο μαζικής καταστροφής. Χίλιοι τετρακόσιοι άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και 5.000 τραυματίστηκαν. Γιατί δεν ασχολείται με αυτό το θέμα;», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράν ως «τρέλα» και παρέπεμψε στον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος «κατέστρεψε έναν πολιτισμό και προκάλεσε σχεδόν 1 εκατομύριο νεκρούς. Αυτό που έγινε στο Ιράκ, πρέπει να αποτελεί μάθημα για τον κόσμο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ιράν τον Οκτώβριο.

"Θα ήταν τρέλα"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά των πυρηνικών σταθμών του Ιράν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.
Μια τέτοια επίθεση θα ήταν "τρέλα" και οι τρομακτικές της συνέπειες δεν θα επηρέαζαν μόνο το Ιράν, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό τύπο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τεχεράνη τον επόμενο μήνα για συνομιλίες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επικέντρωση των συζητήσεων για τα πυρηνικά μόνο στο Ιράν δεν είναι σωστή.
"Είμαστε απολύτως κατά των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή...Αλλά υπάρχει μία χώρα στη Μέση Ανατολή, η οποία κατέχει πυρηνικά όπλα: το Ισραήλ. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφορά: το Ισραήλ δεν είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ενώ το Ιράν είναι", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.
Στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπού Γάιτ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.
"Ομως, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τον ιρανικό κίνδυνο. Το Ιράν οφείλει να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και το Ισραήλ να εγκαταλείψει επίσης τα πυρηνικά του προγράμματα", δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat.
Η ένταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν η Τεχεράνη αποκάλυψε την ύπαρξη και δεύτερης μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου.
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας , της Κίνας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Γενεύη για να συζητήσουν το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP