Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συνεδρίασε χωρίς εκπλήξεις η Εκτελεστική Επιτροπή της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK)


Συνεδρίασε χτές υπό την προεδρία του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν η Εκτελεστική Επιτροπή της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) για να αποφασίσει το μέλλον σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ η Επιτροπή δεν προχώρησε στην λήψη αποφάσεων για τα προγράμματα όπως αυτό του νέου μεταγωγικού ελικοπτέρου ενώ προτάθηκε η επανεξέταση ορισμένων άλλων προγραμμάτων.

Πιο αναλυτικά για το πρόγραμμα της αγοράς 109 νέων μεταγωγικών ελικοπτέρων η Επιτροπή αποφάσισε την σύγκλιση της μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου και την λήψη της απόφασης την περίοδο εκείνη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο κόστος του προγράμματος με την Τουρκία να ζητά από τις δύο εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό την μείωση του. Για αυτό το λόγο η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο ενός μηνός στις εταιρείες για να υποβάλουν ξανά τις προτάσεις τους.

Για το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μεταγωγικού Α 400Μ η Επιτροπή εξουσιοδότησε την τουρκική αντιπροσωπεία να υπογράψει τις αλλαγές που έχουν προταθεί για το πρόγραμμα με δεδομένο ότι το κόστος απόκτησης του νέου μεταγωγικού έχει αυξηθεί σημαντικά.

Για την ακρίβεια το κόστος της τουρκικής συμμετοχής για την απόκτηση 10 νέων μεταγωγικών Α400Μ αυξήθηκε κατά 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον αποφασίστηκε η επιτάχυνση της ανέγερσης του νέου τεχνολογικού πάρκου TEKNOPARK στην Κωνσταντινούπολη το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών για έρευνα και ανάπτυξη νέων συστημάτων κυρίως στον χώρο της άμυνας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς 100 αεροσκαφών JSF οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς αναφορικά με την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα στην μεταφορά τεχνολογίας και στη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στο κατασκευαστικό έργο δεν έχουν αποδώσει το αναμενόμενο αν και οι τουρκικές εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν ένα σημαντικό μερίδιο στις εργασίες. Η απόφαση για το μέλλον του προγράμματος θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP