Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Δρομολογείται ο διάλογος Αθήνας - Αγκυρας


Για την επόμενη Τρίτη, 9 Μαρτίου, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα η 15η σύνοδος της Κατευθυντήριας Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας. Η σύγκλιση της επιτροπής, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, συζητείται από τον Δεκέμβριο και τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΟΑΣΕ, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Αθήνα, προτάσσοντας την ανάγκη καλής προεργασίας πριν εντατικοποιηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε ανώτερο επίπεδο, επέμεινε να συνέλθει η επιτροπή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ημερομηνία που ορίστηκε δεν είναι τυχαία, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, που την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, αναμένει να γίνει συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και θέλει να μπορεί να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη στη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών.


Παράλληλα, αύριο, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συγκαλεί η ισπανική προεδρία στην Κόρδοβα, αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσας να συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου.

Η Κατευθυντήρια Επιτροπή Eλλάδας - Τουρκίας έχει ως βασικό αντικείμενο να κάνει την προεργασία για τις θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν προσεχώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αρχής γενομένης από την ατζέντα της επίσκεψης του κ. Δρούτσα στην Αγκυρα, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, πρόθεση είναι να εγκαινιάσει ένα πολυδιάστατο διάλογο μεταξύ εκπροσώπων υπουργείων της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρμοδίων για μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η υγεία, οι μεταφορές, υπό την αιγίδα των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Η σχετική πρόταση είχε υποβληθεί από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Παπανδρέου πριν από μερικούς μήνες και η Αθήνα απάντησε κατ’ αρχήν θετικά, επιμένοντας, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει πολύ καλή προεργασία.

kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_6018.html#ixzz0hKd0VLIo

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP