Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

«Βαριοπούλα» χτύπησε στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Ερντογάν


Δεν φαίνεται να ωφελεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το κλίμα έντασης στην Τουρκία, αφού οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι περιορίζεται η εκλογική του δύναμη, τη στιγμή που η αντιπαράθεση κορυφώνεται τώρα, με άξονα τη συνταγματική αναθεώρηση και τη νομοθετική ρύθμιση στο νομικό σύστημα.

Χθες δημοσιοποιήθηκε η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας ΑΚΑΜ, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 20-28 Φεβρουαρίου σε 26 νομούς της Τουρκίας με δείγμα 6.544 ατόμων. Σύμφωνα με αυτήν, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 30,2% (46,7 στις εκλογές του 2007) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 27,3 (20,9) και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 20,8 (14,3).


Το βασικό θέμα αυτές τις μέρες είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος είναι γνωστός ως φιλικά διακείμενος προς το κυβερνών κόμμα. Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Κιλίτς λέει ότι «ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο γενικός επιτελάρχης κι εγώ ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τις θέσεις που κατέχουμε μας τις έχει εμπιστευθεί ο λαός. Συνεπώς δεν πρέπει να προσεγγίζουμε τα ζητήματα με αντιλήψεις της μορφής "καλώς έγινε, αφού το έκανα ή το είπα εγώ". Το μόνο που καταφέρνει κανείς με αυτό, είναι να προκαλεί ένταση». Ο Κιλίτς υπογράμμισε την ανάγκη για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι αλλαγές στο νομικό σύστημα, αλλά επισήμανε ότι «αυτά πρέπει να γίνουν με συμβιβασμούς», διότι όπως είπε, σε αντίθετη περίπτωση, γίνονται συνεχώς προσφυγές προς το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η έλλειψη διαλόγου και τάσης συμβιβασμού είναι κάτι για το οποίο κατηγορείται και από την αντιπολίτευση το κυβερνών κόμμα. Με πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΡΛΚ), Ντενίζ Μπαϊκάλ, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους ηγέτες των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Πράγμα λίγο δύσκολο αφού, εκτός από το Σύνταγμα, υπάρχουν μια σειρά από πηγές έντασης, όπως για παράδειγμα η υπόθεση «Εργκενεκόν» και οι συνεχείς προσαγωγές στρατιωτικών. Περίεργο ήταν το γεγονός ότι ένας από τους κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή, ο διοικητής της 3ης Στρατιάς στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, ηγείται από χθες των Χειμερινών Γυμνασίων 2010 στην περιοχή Καρς της Ανατολικής Τουρκίας. Πρόκειται για χειμερινές ασκήσεις που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια.

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_4127.html#ixzz0hKcVXjg6

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP