Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα σύγκρουση με το Ισραήλ


Με τίτλο «Ανεκτική η στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο νέο στολίσκο για τη Γάζα» και υπότιτλο «Ο Τούρκος ΥπΕξ δηλώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προειδοποιήσει τους ακτιβιστές για τους κινδύνους της συμμετοχής τους στο νέο στολίσκο για τη Γάζα, αλλά δεν μπορεί να τους εμποδίσει», η ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet δημοσιεύει άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (Reuters), σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του απόπλου του νέου στολίσκου για τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τους ακτιβιστές για τους κινδύνους που υπάρχουν αν επιχειρήσουν την άρση του ναυτικού αποκλεισμού στη Γάζα, ωστόσο τόνισε πως αυτές οι ομάδες δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Το Ισραήλ, συνεχίζει το άρθρο, είχε ζητήσει από την Τουρκία να εμποδίσει τους ακτιβιστές να συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους Παλαιστινίους, σε επανάληψη των γεγονότων που οδήγησαν στην έφοδο ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara και στο θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών στις 31/5/2010. «Θα ενημερώσουμε τους πολίτες μας για τις ενδεχόμενες συνέπειες» δήλωσε ο Νταβούτογλου στο τουρκικό κανάλι A Νews, προσθέτοντας πως «η ιδέα άσκησης κυβερνητικού ελέγχου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποτελεί ανατολίτικη προσέγγιση». «Η προσδοκία να πράξει η Τουρκία κάτι που οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να πράξουν αντικατοπτρίζει την άποψη ότι η Τουρκία περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που είχαμε λάβει και πέρυσι, αλλά η κύρια πηγή του προβλήματος είναι ο αποκλεισμός που επιβάλλει το Ισραήλ».

Επιτροπή του ΟΗΕ αναμένεται να υποβάλει έκθεση στο Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν τις προσεχείς ημέρες σχετικά με το θάνατο των Τούρκων ακτιβιστών. Το Mavi Marmara ήταν το βασικό σκάφος ενός στολίσκου έξι σκαφών που κατελήφθησαν από τις ισραηλινές ΕΔ σε διεθνή ύδατα. Επί τη ευκαιρία της επετείου του συμβάντος, η φιλο-παλαιστινιακή οργάνωση ακτιβιστών ‘Free Gaza Movement’, προγραμματίζει τον απόπλου στολίσκου 15 σκαφών στα τέλη Ιουνίου, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η τουρκική ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση ΙΗΗ, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το Mavi Marmara, σκοπεύει να συμμετάσχει με ένα πλοίο. «Ο στολίσκος αναμένεται να αναχωρήσει από την Ευρώπη στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα ξεκινήσουν από την Τουρκία λίγες ημέρες μετά και θα συναντηθούμε κάπου στη διαδρομή», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της οργάνωσης ΙΗΗ, Σερκάν Νεργκίς.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από το Ισραήλ να απολογηθεί για τα γεγονότα του Mavi Marmara και να αποζημιώσει τις οικογένειες των νεκρών. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες του δέχθηκαν επίθεση από ακτιβιστές που έφεραν γκλόμπ και μαχαίρια. Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι αν η έκθεση της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ είναι αντίθετη με τα περσινά πορίσματα της Επιτροπής του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τουρκία θα υποβάλει την αντίδρασή της στα Ηνωμένα Έθνη. Είπε επίσης ότι η έκθεση της Επιτροπής ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι παράνομος, η ενέργεια των ισραηλινών να σκοτώσουν αμάχους συνιστά έγκλημα και η έφοδος των Ισραηλινών κομάντο αποτελεί παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

http://e-dragoumanos.gr/?p=12274

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP