Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Το οικονομικό ενδιαφέρον 200 περίπου Τούρκων επιχειρηματιών που συνόδευσαν
τον Τούρκο πρωθυπουργό στις συναντήσεις του στην Αθήνα, μεταφέρθηκε από χθες (17/5)
στην Κομοτηνή, αφού στην πόλη μας πραγματοποιείται το τριήμερο συνέδριο του Εμπορικού
Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης. Με τον αριθμό των μελών του να φτάνει τους 400.000,
είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα επιμελητήρια του κόσμου και αντιπροσωπεύει το 30% της τουρκικής οικονομίας, η οποία σήμερα έχει καταφέρει να βρίσκεται στη 17η θέση ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες το πρωί στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη», ενώ διέκοψαν για λίγη ώρα στις 12 το μεσημέρι προκειμένου ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μουράτ Γιαλτσίντας να ενημερώσει τα τοπικά ΜΜΕ για την παρουσία τους στη Θράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαλτσίντας είναι πρόεδρος της ένωσης επιμελητηρίων 23 κρατών της Μεσογείου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας.

Στη Θράκη περιορίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
Οι επαφές των επιχειρηματιών μπορεί να ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα, όμως το
πραγματικό ενδιαφέρον επενδύσεων και συνεργασίας περιορίζεται στην περιοχή της Θράκης, εδώ όπου υπάρχουν Έλληνες πολίτες γνώστες της τουρκικής γλώσσας, σημείωσε
χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Οι χώρες και περιοχές στις οποίες οι
μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας, δηλαδή επιχειρήσεις με λιγότερους από 150
εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο κάτω από 50 εκ. ευρώ, θα επιδιώξουν άνοιγμα, είναι η
Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Θράκη στην Ελλάδα. «Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν την τουρκική γλώσσα», σημείωσε ο κ. Γιαλτσίντας εξηγώντας, «πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τη συνεργασία στη Θράκη είναι οι Έλληνες πολίτες που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα και θα χρησιμεύσουν ως γέφυρα για το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ένα άλλο στοιχείο που προσδιορίζει γιατί η Θράκη είναι σημαντική για τους Τούρκους επιχειρηματίες είναι η δυναμική της στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα της κτηνοτροφίας, σε σχέση με την Τουρκία όπου αυτοί οι δύο τομείς δεν αναπτύχθηκαν αντίστοιχα με τον πληθυσμό με αποτέλεσμα οι τιμές του κρέατος και των τροφίμων να είναι αυξημένες. «Η Θράκη είναι κοντά σε εμάς και τα προϊόντα της μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην Τουρκία», ανέφερε ο πρόεδρος του επιμελητήριου. Τέλος ένας ακόμα τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τουρισμός. Είναι ενδεικτικό ότι και στις επαφές Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Αθήνα κυριάρχησε το μοντέλο των κοινών δραστηριοτήτων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, τα τρόφιμα, η ναυτιλία, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τραπεζικός κλάδος κ.λπ.

Ευκαιρία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ο «οικονομικός σεισμός»
Οι 200 και πλέον επιχειρηματίες της τουρκικής αποστολής, μαζί με βουλευτές,
γραφειοκράτες και καθηγητές πανεπιστημίων, δείχνουν να υπερασπίζονται την οικονομική
προσέγγιση των δύο χωρών. Άλλωστε οι περισσότεροι ανήκουν στη νέα επιχειρηματική τάξη
που αναδύθηκε μετά το 2002 και η ραγδαία αύξηση των δραστηριοτήτων τους τα τελευταία
χρόνια, σε διάφορους τομείς, τους έχει φέρει μεγάλη ρευστότητα, την οποία θέλουν να
διοχετεύσουν σε επενδύσεις εκτός Τουρκίας. «Στην περιοχή σας οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για επενδύσεις», τόνισε ο κ. Γιαλτσίντας, υπάρχουν καλοί τομείς για επενδύσεις και αυτοί οι τομείς πρέπει να αξιοποιηθούν. «Γνωρίζω ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι περίπου 6 δις. Δολάρια, ενώ οι επενδύσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι μηδαμινές, γύρω στα 30 εκ. δολάρια». Ως ευκαιρία για τη χώρα μας παρουσίασε το τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Επιμελητήριου, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, είπε «κάθε απειλή είναι ευκαιρία» και έφερε ως παράδειγμα τη χώρα του, «στην Τουρκία το 2001 ζήσαμε μία πολύ μεγάλη κρίση, σε μία βραδιά χάσαμε 40 δις δολάρια και 8 τράπεζες βούλιαξαν στην κυριολεξία. Όμως τα μέτρα που ελήφθησαν και η αλλαγή στη νοοτροπία κατέστησαν την Τουρκία μία χώρα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτή η κρίση στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μία τέτοια ευκαιρία, η χώρα θα λύσει τα
χρονίζοντα προβλήματα με τα μέτρα που θα λάβει. Πιστεύω ότι το μέλλον είναι ευοίωνο για την Ελλάδα». Ο πρόεδρος ερωτήθηκε για το θέμα της βίζας και επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς των δύο κρατών για τη μη συνεργασία των λαών και κατέληξε λέγοντας ότι «ο οικονομικός σεισμός που καταστρέφει όλη τη γη, δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον», υπενθυμίζοντας την προσέγγιση των δύο χωρών στους καταστροφικούς σεισμούς.
Η συμμετοχή στην έκθεση «Θράκη» θα είναι στην ατζέντα των επαφών που θα έχει
το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης με τους επιχειρηματίες της περιοχή μας. Τα
τελευταία χρόνια το τουρκικό επιμελητήριο λαμβάνει μέρος σε όλο και περισσότερες εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, την οποία θεωρούν σημαντική γα την προσέγγιση των δύο χώρων και την ανάπτυξη της πολιτιστικής
συνεργασίας. Επόμενος στόχος είναι η έκθεση «Θράκη», είπε ο κ. Γιαλτσίντας, «αυτή η
έκθεση έχει τη δυνατότητα να γίνει μία διαβαλκανική έκθεση και να ξεφύγει από τον τοπικό της χαρακτήρα. Εμείς ως επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης οργανώνουμε την εθνική συμμετοχή της Τουρκίας σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού. Σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ροδόπης για να καταστήσουμε την έκθεση «Θράκη» διαβαλκανική».
Οι εργασίες του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης συνεχίστηκαν μέχρι
αργά το μεσημέρι. Ακολούθησε επίσκεψη στο Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και γεύμα το
βράδυ με επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιμελητηρίων της Θράκης. Σήμερα οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε επιμελητήρια, στην γενική γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., τη νομαρχία και τον δήμο Κομοτηνής.
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=55692&print=Y

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP