Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Κουβέντες Καφενείου


Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ και ο ρόλος που παίζει και θα παίξει σε αυτές τις εκλογές απασχόλησε και την προχθεσινή εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα, που τείνει να γίνει ειδικός... θρακολόγος με τα ρεπορτάζ και τις εκπομπές που αφιερώνει στην περιοχή μας. Αυτή τη φορά θέμα του «Αθέατου Κόσμου» δεν ήταν η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου (η οποία, με την ευκαιρία, έχει φύγει από το Μεγάλο Δέρειο και υπηρετεί στην Θεσσαλονίκη, προχωρά όμως σε μήνυση κατά του δημάρχου Ορφέα Ευάγγελου Πουλιλιού). Θέμα της νέας εκπομπής ήταν η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, για το προφίλ της οποίας υπήρχε πλήρης ανάλυση, αλλά απουσίαζε η είδηση της τελευταίας στιγμής: η τραγική απώλεια του πατέρα της, η οποία φυσικά έχει πάει πίσω και όλη της την προεκλογική δραστηριότητα για την αυτόνομη κάθοδο στον Δήμο Κομοτηνής. Βλέπετε, ο Χαρδαβέλας πάτησε επάνω στα ρεπορτάζ που είχαν και όλες σχεδόν οι κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες με ολοσέλιδα ή δισέλιδα ρεπορτάζ ασχολήθηκαν με το θέμα, έστω και με σχετική καθυστέρηση (αφού θα περιμέναμε αυτά να έχουν γίνει από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα).

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΩΣ να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες σκληροπυρηνικοί παράγοντες της μειονότητας εντείνουν τις πιέσεις τους κατά ατόμων που έχουν ανακοινωθεί με τα ψηφοδέλτια των άλλων (χριστιανών) υποψηφίων δημάρχων και κυρίως του Γιώργου Πετρίδη. Ονόματα που θα περιλαμβάνονται στον αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό δεν διαρρέουν, λέγεται πάντως ότι η πλειοψηφία του σχήματος της Μουσταφάογλου θα απαρτίζεται από... γυναίκες ενώ το πολύ 6-7 θα είναι οι άνδρες, που μοιραία θα αποτελούν και τα ονόματα κράχτες που θα λάβουν και τις περισσότερες ψήφους. Γεγονός είναι πάντως ότι ανάμεσα στους υποψηφίους δύσκολα θα είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στις προηγούμενες εκλογές και απερχόμενος νομαρχιακός σύμβουλος Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, καθώς παρά την δήλωση στήριξης που παρείχε στον συνδυασμό, ο ίδιος τυγχάνει να μην είναι δημότης Κομοτηνής αλλά Αρριανών. Την ίδια ώρα, πάντως, παραμένει και αυτός ευεργετημένος από το ΠαΣοΚ, όπως και η Σιμπέλ δηλαδή, κατέχοντας ακόμα και σήμερα θέση νομικού συμβούλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του μειονοτικού συνδυασμού της Κομοτηνής έχουν καθυστερήσει πάντως όχι μόνο εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της Σιμπέλ, η οποία λόγω του πένθους ακυρώνει και τηλεοπτικές εμφανίσεις που είχε προγραμματίσει καιρό τώρα σε τοπικά κανάλια, αλλά και επειδή το κέντρο που κινεί τα νήματα του συνδυασμού έχει ρίξει όλο του το βάρος τελευταία στις εξελίξεις στην... Ξάνθη. Εκεί ακόμα ο αντίστοιχος ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός βρίσκεται στον αέρα. Για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί μια ακόμα συνάντηση στελεχών στα γραφεία της «Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης», μπας και καταλήξουν στον επικεφαλής. Ο μέχρι σήμερα πρόεδρός της Χουσεΐν Μπαντάκ φαίνονταν να επιθυμούσε συνεργασία με τον Μιχάλη Στυλιανίδη και να μεθόδευε την διάλυση της αυτόνομης κίνησης, που χάρισε στον ίδιο και στον Χασάν Μαλκότς έδρες στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης. Ο τελευταίος επιμένει ότι η «Ισότητα» δεν διαλύεται, δηλώνει όμως απρόθυμος για μια νέα υποψηφιότητα και έτσι για τον ρόλο του επικεφαλής παίζουν πλέον τα ονόματα του πρώην προέδρου της «Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης» Μεχμέτ ΧατζηΧαλήλ και του δικηγόρου της Ορχάν Χατζηιμπράμ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ περίεργο παιχνίδι φέρεται να παίζει ο ξανθιώτης βουλευτής Τσετίν Μαντατζή, που σε αντίθεση με τον κομοτηναίο συνάδελφό του Αχμέτ Χατζηοσμάν που έχει εξαφανιστεί από τις αντίστοιχες διεργασίες στην Ροδόπη, ο ίδιος συμμετέχει και μάλιστα ενεργά. Μάλιστα, στήριξε και συγκεκριμένο στέλεχος του γραφείου του για υψηλή θέση στον μειονοτικό συνδυασμό, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν κρίνει σκόπιμο να κατέβει. «Ο κόσμος θέλει εκπροσώπηση μέσω των υπαρχόντων πολιτικών οργανισμών, αλλά είναι απογοητευμένος από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων» είπε στην «Ελευθεροτυπία» ο Μαντατζη, ξεχνώντας ίσως ότι ο ίδιος είναι βουλευτής σε ένα από αυτά.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ πάντως ότι όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το παιχνίδι στα περιφερειακά ψηφοδέλτια, κάνετε μέγα λάθος. Την παγωμάρα που επικράτησε στο στρατόπεδο Γιαννακίδη όταν έγινε γνωστό ότι η πρώην στενή του συνεργάτιδα και επί χρόνια αντινομάρχης Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου αποφάσισε να ηγηθεί ανεξάρτητης κίνησης στον Δήμο Κομοτηνής την διαδέχτηκε μια ακόμα, όταν άρχισαν να διαρρέουν ονόματα από τη μειονότητα που κλείνουν με το ψηφοδέλτιο Παυλίδη. Πρώτον, στην Ξάνθη ο Μπουρχάν Μπαράν, υποψήφιος βουλευτής με το... ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές. Ακόμα, ο Χασάν Μαλκότς, υποψήφιος του... Συνασπισμού. Τρίτον, στη Ροδόπη ο Μουσταφά Κατρατζή, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, αλλά και ο έμπορος από τα Αρριανά Ντοσκούν Ουζεγίρ.

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ η πλευρά των πράσινων έχει να αντιτάξει για την ώρα τον Μεχμέτ Καάν από τον Πολύανθο που εργάζεται στην «Τράπεζα Πειραιώς», τον φαρμακοποιό και πρόεδρο του Αετού Αρριανών Ερτζάν Χουσεΐν και κυρίως τον δικηγόρο Αϊχάν Σιακήρ, νομαρχιακό σύμβουλο του Αθανασιάδη και στέλεχος της ΝΔ που αποχώρησε πέρυσι από το κόμμα μαζί με τον πρώην βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, όταν εξελέγη αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς.

ΩΣΤΟΣΟ Ο ΑΡΗΣ σε αυτές τις εκλογές θα μετρά και μία σημαντική απουσία στο ψηφοδέλτιό του. Πρόκειται για το πρόσωπο που έβαψε ουσιαστικά πράσινη της υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου τόσο το 2002 όσο και το 2006 με τους 20.000 σταυρούς που ελάμβανε. Είναι ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, που έχει μετακομίσει πλέον στο Κοινοβούλιο...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP